Pahor v stiku z vojaki

Slovenski vojaki so se ob napadu umaknili v zaklonišče, sledi evakuacija

G.G./STA
8. 1. 2020, 07.28
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 08.23
Deli članek:

V vojaški bazi v Erbilu so nameščeni tudi slovenski vojaki. V iranskem raketnem napadu ni bil nihče poškodovan.

Twitter / MO RS
Pahor in Erjavec sta že bila v stiku s slovenskimi vojaki.

Iran je ponoči izstrelil več balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku, tarča sta bili oporišči v Al Asadu in Erbilu, kjer je nameščenih tudi šest slovenskih vojakov.

Kot je prek Twitterja sporočila Slovenska vojska, so se vojaki zaradi detonacije v bližini baze Stefan v Erbilu kmalu po polnoči umaknili v zaklonilnik in so dobro, glede na okoliščine. To je potrdilo tudi obrambno ministrstvo.

Kot je medtem prek Twitterja sporočil predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, se je po celonočni izmenjavi informacij še pred 6. uro zjutraj na posvetovanju o razmerah po iranskih napadih na ministrstvu za obrambo sešel z obrambnim ministrom Karlom Erjavcem. Čim prej si je želel tudi slišati s pripadniki Slovenske vojske v Iraku. Na ministrstvu potekala videokonferenca in Pahor jim je med drugim dejal, da smo srečni, da so vojaki živi in zdravi.

Ministrstvo za obrambo je medtem sprejelo odločitev za evakuacijo šestih slovenskih vojakov. Evakuacija bo izvedena skupaj z nemškimi partnerji.

Odločitev o umiku vojakov je na Twitterju pozdravil zunanji minister Miro Cerar. "Pomembno je, da vojaki niso poškodovani in se počutijo dobro. Vse strani ponovno pozivam k zmanjševanju napetosti," je zapisal