Strmoglavilo letalo z 176 ljudmi na krovu

FOTO in VIDEO: Znane so nacionalnosti žrtev današnje tragedije v Iranu

S.R.
8. 1. 2020, 06.58
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 10.44
Deli članek:

V Iranu je strmoglavilo ukrajinsko letalo tipa boeing 737 z najmanj 170 ljudmi na krovu. Strmoglavilo je kmalu po vzletu z letališča v Teheranu, po ocenah iranske organizacije Rdeči polmesec pa ni nobene možnosti, da bi nesrečo kdo preživel.

Organizacija Rdeči polmesec
Posledice letalske nesreče pri Teheranu.

Letalo tipa boeing 737-800 ukrajinske letalske družbe International Airlines je bilo namenjeno v Kijev. Strmoglavilo je dve minuti po vzletu z mednarodnega letališča Imam Homeini v Teheranu in padlo na območje zahodno od prestolnice. Letalo naj bi zagorelo, po navedbah tiskovne agencije Isna pa naj bi bila nesreča posledica tehničnih težav. To je potrdilo tudi ukrajinsko veleposlaništvo v Iranu, kjer so dejali, da je se je nesreča zgodila zaradi okvare motorja in da ni šlo za teroristični napad.

Po navedbah ukrajinskega zunanjega ministra Vadima Pristajka je bilo na krovu letala 82 Irancev, 63 Kanadčanov, 11 Ukrajincev, 10 Švedov, 4 Afganistanci, 3 Nemci in 3 Britanci.

Organizacija Rdeči polmesec
Posledice letalske nesreče pri Teheranu.

"Očitno je nemogoče, da so potniki preživeli,"je dejal predstavnik Rdečega polmeseca, "vsi potniki so mrtvi," pa je objavila agencija Irna. Ta tudi navaja predstavnika letališča, da je bilo na letalu 176 ljudi - 167 potnikov in devet članov posadke, poroča STA. Da so umrli vsi potniki na krovu, je prek facebooka potrdil tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Reševalne ekipe so manjše požare na razbitinah pogasile, poroča CNN, ki dodaja, da se je kot kaže odlomil celoten rep letala. Po navedbah iranskih medijev so reševalci eno črno skrinjico že našli.

Letala tipa boeing 737 so v uporabi od konca 90. let prejšnjega stoletja, gre pa za starejši model zloglasnega boeinga 737 MAX, ki so jih marca 2019 po dveh smrtonosnih nesrečah v Etiopiji in Indoneziji prizemljili, v začetku letošnjega leta pa so njihovo proizvodnjo začasno prekinili. Ta starejši model boeinga 737 MAX sicer uporabljajo številne letalske družbe po vsem svetu, a je bilo to strmoglavljeno letalo izdelano leta 2016.