operacija "Mučenik Solejmani"

Iranski zunanji minister po raketnem napadu: "Ne želimo si eskalacije ali vojne, se pa bomo branili pred agresijo"

G.G./STA
8. 1. 2020, 06.58
Posodobljeno: 8. 1. 2020, 08.21
Deli članek:

Pol ure pred polnočjo po srednjeevropskem času v torek je Iran izstrelil več 22 balističnih izstrelkov proti ameriškim in koalicijskim silam v Iraku. Izstrelki so merili na najmanj dve oporišči z ameriškimi in koalicijskimi vojaki v Al Asadu in Erbilu.

Twitter
Iran je izstrelil balistične rakete.

Iranska revolucionarna garda je sporočila, da je bil napad maščevanje za smrt vplivnega iranskega generala in poveljnika elitnih enot revolucionarne garde Al Kuds Hasema Solejmanija. Bolj diplomatski je iranski zunanji minister Džavad Zarif, ki je na twitterju zapisal, da si "ne želimo si eskalacije ali vojne, se pa bomo branili pred agresijo". "Iran je sprejel in izvedel sorazmerne ukrepe v samoobrambi v skladu z 51. členom listine ZN, s tem ko je napadel oporišče, s katerega je bil izveden strahopeten oborožen napad na naše državljane in visoke predstavnike," je še dodal.

Bela hiša je sporočila, da Trump spremlja položaj in se posvetuje s člani svoje ekipe za nacionalno varnost. Trump je več ur po napadu "skočil na twitter". "Vse je v redu! Rakete izstreljene iz Irana na dve vojaški bazi v Iraku. Ocenjevanje žrtev in škode poteka. Za zdaj je vse v redu. Imamo daleč najmočnejšo in najbolje opremljeno vojsko kjerkoli na svetu! Jutri zjutraj bom dal izjavo," je tvitnil Trump.

Oporišče Al Asad zadelo najmanj devet raket

Koliko je žrtev? Kot kaže, jih ni. Iraška vojska je sporočila, da med njihovimi vojaki ni mrtvih. Enako so potrdili Američani, Britanci, Nemci in tudi Slovenci, ki imajo v Erbilu nekaj vojakov.

Tarči napada sta bili sicer iraški oporišči, ki gostita tako ameriške kot koalicijske vojake - ena v Al Asadu severno od Bagdada in druga v Erbilu na severu države. Teheran je nekaj ur po pogrebu Solejmanija nanju izstrelil 22 raket - pet na Erbil, preostale pa na Al Asad, je sporočila iraška vojska.

"Jasno je, da so bile rakete izstreljene iz Irana in so napadle najmanj dve vojaški oporišči, ki gostita ameriške in koalicijske vojake v Al Asadu in Erbilu," je dejal tiskovni predstavnik Pentagona Jonathan Hoffman in dodal, da škodo še ocenjujejo.

Hoffman je tudi zagotovil, da je ameriška vojska v Iraku že nekaj dni v stanju pripravljenosti na takšne in podobne napade. "Ko ocenjujemo položaj in odgovor, sprejemamo vse potrebne ukrepe za zaščito in obrambo ameriških vojakov, partnerjev in zaveznikov," je zagotovil.

Iranska revolucionarna garda je ob sporočilu, da so izvedli operacijo "Mučenik Solejmani" zaradi njegovega umora dodala opozorilo ZDA in zaveznikom. "Svarimo vse ameriške zaveznike, ki so dali baze teroristični armadi, da bomo merili na vsako ozemlje s katerega bodo prišla agresivna dejanja proti Iranu", prenašajo sporočilo revolucionarne garde iranski mediji.

Iranski parlament je prav tako potrdil zakon s katerim je ameriški vojaški vrh in vse, ki so sodelovali pri Solejmanijevi smrti razglasil za teroriste, ki so podvrženi iranskim sankcijam.