Bančno poslovanje

Kako ugotoviti, katera banka najbolj ustreza vašim potrebam?

Žiga Kariž
8. 1. 2020, 06.45
Deli članek:

Na slovenskem trgu deluje skoraj 20 bank in hranilnic, katerih ponudbo je zaradi uvedbe različnih paketov težko primerjati. Ponujamo nekaj nasvetov, kako ugotoviti, katera banka je za vas najugodnejša.

Dreamstime
Skoraj vse banke so v zadnjega pol leta spremenile bančne tarife.

Če je do zdaj predvsem za zavarovalnice veljalo, da je njihove produkte skorajda nemogoče primerjati zaradi različnih paketov, stroškov in obsega kritja, se jim z razvojem novih bančnih produktov in njihovim združevanjem v pakete močno približujejo tudi banke. Če si včasih le pogledal v izvleček tarife banke in v minuti ali dveh izvedel, koliko stane odprtje računa, vodenje računa in nadomestilo za plačilo položnice, vas danes na ceniku čakajo različni paketi. Pri teh po vzoru mobilnih operaterjev za fiksen mesečni znesek zakupite določeno količino storitev. V eni od bank tako za mesečno nadomestilo 4,99 evra dobite vodenje računa, plačilo treh plačilnih nalogov, tri direktne bremenitve in tri trajnike ter limit 200 evrov. Spet druga banka vam za enak znesek ponuja do 300 evrov limita, pa le dva plačilna naloga, štiri direktne bremenitve in dva brezplačna dviga gotovine na bankomatih drugih bank. Banke ob tem tako kombinirajo med več kot dvajsetimi storitvami, od že naštetih plačilnih nalogov do zagotavljanja varnosti računov in dodatkov, kot je nezgodno ali celo dodatno zdravstveno zavarovanje.

Kako se odločiti

Da bi lahko ugotovili, katera banka in kateri paket najbolj ustreza vašim potrebam in vaši denarnici, morate najprej spremljati svoje bančno poslovanje in si zabeležiti: kolikokrat dvignete gotovino na bankomatu, koliko položnic plačujete, ali so plačila izvedena na račun pri banki, pri kateri imate tudi vi račun, ali na katero drugo banko, ali plačujete položnice na bančnem okencu ali po elektronskih poti, koliko imate trajnikov in direktnih bremenitev. Ko boste zbrali podatke, je nato najlažje, da jih vpišete v primerjalnik bančnih produktov, ki ga najdete na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Na podlagi lastnih podatkov smo sestavili košarico, v kateri so bili: eno plačilo UPN-naloga na bančnem okencu, šest plačil UPN-nalogov prek spletne banke, dva trajna naloga, ena direktna bremenitev in trije dvigi gotovine na bankomatu, ki ni v lasti banke, pri kateri imamo odprt račun.

Novice Svet24
Primerjava stroškov v bankah in hranilnicah v evrih.

Neverjetne razlike

Glede na rezultat, ki ga ponuja spletna stran ZPS, bi nam na letni ravni najmanj zaračunala Primorska hranilnica, kjer bi bil letni strošek skupaj z uporabo kartice Mastercard vsega 58 evrov oziroma 4,80 evra mesečno. Hud udarec bi moja denarnica doživela, če bi se odločil za SKB banko in njen L paket, saj bi me to na letni ravni olajšalo za kar 210 evrov. Ob pregledu primerjave se izkaže tudi, da so storitve praviloma znatno cenejše pri hranilnicah, ki so manjše kot banke, se ukvarjajo zgolj z osnovnimi bančnimi produkti in imajo praviloma manjše stroške poslovanja.

Zakaj je začetek leta pravi čas

Če razmišljate o menjavi ponudnika bančnih storitev, je novo leto pravi čas za to. Slovenci smo konec leta dobili tudi izpisek stroškov, ki so nam jih banke zaračunale v zadnjem letu, na podlagi katerega boste lažje izvedli primerjavo in ugotovili, ali potrebujete spremembo. Seveda pa je vse skupaj lažje izvedljivo, če pri banki nimate dolgoročnega stanovanjskega kredita, ki ste mu dodali še potrošniški kredit in lizing za avto ter izredni limit. V tem primeru ste bolj ali manj obsojeni na tisto, kar ima banka na ceniku.