NI IZGINIL

Z Zemljaričem je vse v redu, le kliče manj pogosto

S.K.
6. 1. 2020, 19.31
Deli članek:

Konec leta smo se spraševali, kam se je umaknil Janez Zemljarič, ki ga je minister za zdravstvo Aleš Šabeder v prvi tretjini leta zaradi lobističnih klicev prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije.

Bobo
Janez Zemljarič naj bi praznoval v Klubu Cankarjevega doma.

Nedavno smo izvedeli, da je z 91-letnim Janezem Zemljaričem vse v redu, konec leta je tako praznoval svoj rojstni dan v Cankarjevem domu v Ljubljani, nam je zaupal eden izmed povabljenih.  

Izvedeli smo, da še vedno gre za precej popularen in obiskan dogodek. Zemljariču je prišla čestitat tudi vrsta mlajših in vplivnih posameznikov. Po oceni našega vira so puščali vtis, kakor da so si med prazniki čas za Zemljaričev rojstni dan utrgali predvsem zato, ker starejši, a še vedno sistematičen gospod ceni njihovo navzočnost.

Do seznama povabljenih se nam ni uspelo prikopati, izvedeli smo le, da je bil navzoč cvetober gospodarstva in politike, a v manjši meri kot pred desetimi leti, ko je Zemljarič svoj 81. rojstni dan praznoval v vinoteki Gospodarskega razstavišča. Takrat se je po poročanju Nedeljskega dnevnika v eni sobi zbrala skupina ljudi, ki jo danes poznamo kot Šaleški lobi. Poleg njih so takrat ob osebnem jubileju Zemljariču čestitali tudi težkotegorniki, kot še aktualni župan Ljubljane in nekdanji predsednik republike.

Primož Lavre
Janezu Zemljariču, ki je kariero začel kot partizanski kurir, se je v minulem desetletju začel pripisovati močan vpliv na javna naročila v slovenskem zdravstvu.

Igrali so Hej, brigade

Poseben poudarek družabnega večera je bila pesem Hej brigade, ki naj bi se večkrat ponavljala. Domnevno se je igrala druga, zmagovalna verzija te pesmi. Prva je namreč medvojna in ima do prestolnice Ljubljane kot »neveste prodane« drugačen odnos kot njena mlajša naslednica, ko vojska do »bele Ljubljane« že prodre kot vihar.  

Partizanske brigade so še korakale ob napevu, da bodo »od naše gostije vrgli pomije psom, ki danes so nam gospodar«. Ko se revolucionarni korak ustavi, pa se uveljavi druga inačica, ki se glasi takole: »Dokler tu so brigade, kdor zemljo nam ukrade? Na Slovenskem smo mi gospodar!«