Končne besede

Korošcu za tragedijo na Dunajski 7 let in 8 mesecev

S.S.
6. 1. 2020, 15.37
Posodobljeno: 6. 1. 2020, 16.37
Deli članek:

Pijan in zadet do nezavesti, povozil dva pešca.

S.S.
Obtoženi Korošec s svojim zagovornikom Benjaminom Peterneljem.

Jan Korošec, ki je marca lani na Dunajski cesti do smrti povozil dva pešca, je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču spoznan za krivega in obsojen na enotno kazen sedem let in osem mesecev zapora, po odsluženi kazni pa še dve leti ne bo smel sesti za volan.

Korošec je po še nepravnomočni sodbi tragično nesrečo povzročil v stanju neprištevnosti, v katero pa se je spravil sam zaradi večletne zlorabe drog in alkohola. Tako je kritičnega dne sedel za volan, čeprav je vedel, kakšen vpliv imajo nanj psihoaktivne substance. Ravno zaradi te »neprištevnosti« je bil oproščen očitka, da je enega od ponesrečencev, ki je bil ob trčenju še živ, zapustil brez nudenja prve pomoči, saj mora biti za kaj takšnega izkazan naklep, iz malomarnosti pa tega kaznivega dejanja ni mogoče storiti. Sodnica Špela Koleta je Korošca oprostila plačila stroškov kazenskega postopka in mu zaradi ponovitvene nevarnosti podaljšala pripor do pravnomočnosti.

Spomnimo: nesreča se je zgodila 8. marca lani ponoči na križišču Dunajske ceste z Vilharjevo, kjer je Korošec zbil dva pešca: Milan Đukić je za posledicami umrl takoj, Mićo Jožić pa slabi dve uri pozneje v kliničnem centru. Kljub omejitvi hitrosti 60 kilometrov na uro je Korošec v 53 in 64 let stara pešca po oceni sodnega izvedenca za promet Vekoslava Kamnikarja trčil s hitrostjo približno 89 kilometrov na uro, prevozil pa je tudi rdečo luč. Đukića in Jožića je odbilo po cesti, odbilo pa je tudi Korošca, ki je trčil v drog javne razsvetljave, potem pa s precej sesutim passatom še kakšnih pet kilometrov peljal v smeri Črnuč.

V bližini bencinskega servisa na Dunajski cesti 133 se je obtoženi, ki je vozil po napačni strani ceste, skoraj zaletel v taksista Marja G., temu se je s spretnim manevrom uspelo izogniti čelnemu trčenju. Korošec pa si je tako nakopal še očitek nevarne vožnje, za kar so mu prisodili štiri mesece zapora.

Za smrtno nesrečo, ki jo je povzročil iz malomarnosti, je bil obsojen na sedem let in pol zapora oziroma, kot že rečeno, na enotno kazen sedem let in osem mesecev.