Eno zapleteno vprašanje

Milanović je bil v času hrvaškega izstopa iz arbitraže premier, Pahor bo njun odnos "začel z odprtimi rokami"

G.G./STA
6. 1. 2020, 12.50
Posodobljeno: 6. 1. 2020, 12.59
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je po telefonu že govoril z novoizvoljenim hrvaškim predsednikom Zoranom Milanovićem in mu je čestital za zmago.

Bobo
Borut Pahor in Zoran Milanović leta 2009. Pahor takrat kot predsednik vlade, Milanović kot šef hrvaških socialdemokratov.

"Vesel sem, da je v najinem pogovoru ponovil izjavo, (...) da želi izboljšati odnose s Slovenijo in da bo to ena od njegovih prednostnih nalog," je povedal Pahor in dodal: "Rekel sem, da ima v tem smislu v Sloveniji prijatelja, nekoga, ki je v celoti predan dialogu, iskanju rešitev, da pa seveda moja stališča glede arbitražnega sporazuma pozna in da jih mora upoštevati." 

Pahor je izrazil upanje, da bo ta dialog v naslednjih letih pripeljal do tega, da bo odločitev arbitražnega sodišča uveljavljena sporazumno in v vzajemno korist obeh držav. "V dialogu bo treba poiskati način, kako bi lahko v naslednjih letih Slovenija in Hrvaška vzajemno, sporazumno mejo, ki jo je določilo arbitražno sodišče, tudi označili in s tem zaprli še zadnje veliko vprašanje, ki je nastalo ob razpadu prejšnje države," je še dejal Pahor.

Eno zapleteno vprašanje

Povedal je, da je sprejel tudi Milanovićevo vabilo na inavguracijo v začetku februarja. Po njegovih besedah je politično sporočilo, o katerem sta danes govorila z Milanovićem, in sporočilo, ki ga bo dal s svojo prisotnostjo na inavguraciji, da sta Slovenija in Hrvaška sosednji in morata biti tudi prijateljski državi. Sporočilo je tudi, da imata državi tako rekoč večinoma urejene odnose, razen enega, ki je zelo zapleten, vendar pa je sodišče o njem odločilo in ga bo treba prej ali slej uveljaviti, je še izpostavil slovenski predsednik.

Na novinarsko vprašanje o pričakovanjih glede odnosov z novim hrvaškim predsednikom, ki je bil v času hrvaškega izstopa iz arbitraže hrvaški premier, je Pahor poudaril, da bo njune odnose na ravni predsednikov "začel z odprtimi rokami, z odprtimi vrati". Dal bo priložnost, da v dialogu vidijo, koliko je moč doseči.

"Z novoizvoljenim predsednikom Milanovićem se poznava 15 let, poznava se zelo dobro. Nisem med tistimi, ki menijo, da bi zaradi drugačnega položaja bistveno spreminjal svoja stališča. Toda tudi jaz nisem, če menim, da imam za svoje stališče argumente," je dejal.