Nove provokacije

Trump: "Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja"

B.K./STA
6. 1. 2020, 17.36
Posodobljeno: 6. 1. 2020, 18.43
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je danes znova ponovil odločno nasprotovanje možnosti, da bi Iran kadarkoli pridobil jedrsko orožje.

Reuters
Donald Trump

Iran je v nedeljo naznanil, da odstopa od obvez v okviru jedrskega sporazuma. To je storil po tem, ko je v ameriškem zračnem napadu umrl iranski general Kasem Solejmani. ZDA so sicer oktobra leta 2018 enostransko odstopile od dogovora z Iranom, ki ga je ta država podpisala še z EU, Nemčijo, Francijo, Združenim Kraljestvom, Rusijo in Kitajsko.

"Iran ne bo nikoli imel jedrskega orožja," je danes tvitnil Trump. Kako namerava to zagotoviti, ni zapisal.

Voditelji Nemčije, Francije in Velike Britanije so medtem pozvali Iran, naj kljub vsemu sporazum ohrani.

Danes se je oglasila tudi Rusija, ki je podpisnice pozvala, naj dogovor obravnavajo kot prednostno nalogo, češ da je njegov obstoj odvisen od "evropskih kolegov". "Ohranitev širših dogovorov in zagotovitev njihove trajne uveljavitve mora ostati prednostna naloga za vse partnerice," je v izjavi sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Dodali so še, da zadnja naznanitev Teherana še ne vsebuje nobene grožnje z vidika širjenja jedrskega orožja.

Teheran je sicer večkrat dejal, da je sporazum še mogoče rešiti, če mu ostale podpisnice pomagajo zaobiti ameriške sankcije. Gospodarska slika v tej perzijski državi je namreč slaba in vse sankcije otežujejo položaj iranskega gospodarstva.