Uspeh

Slovenka Tea Jarc izvoljena na čelo mladinskega odbora evropskih sindikatov

B.K./STA
16. 12. 2019, 14.54
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 14.56
Deli članek:

Odbor za mlade Evropske konfederacije sindikatov (ETUC Youth Committee) je na današnji skupščini v Bruslju za predsednico izvolil predsednico Sindikata Mladi plus Teo Jarc. Jarčeva je s tem postala prva izvoljena funkcionarka iz Slovenije, ki je bila kadarkoli nominirana ali izvoljena na predsedniško funkcijo v evropskih sindikalnih strukturah.

STA
Tea Jarc, predsednica sindikata Mladi plus.

Jarčeva je bila več kot pet let aktivna v sindikalnem gibanju, kjer deluje predvsem kot predsednica sindikata dijakov, študentov, mladih brezposelnih ter mladih prekarnih delavk in delavcev Mladi plus, ki deluje znotraj Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS). Aktivna je tudi na drugih področjih ZSSS, so sporočili iz te zveze.

V zadnjih letih je bila aktivna tudi na mednarodni ravni, kjer je sodelovala v zagovorniških aktivnostih, predstavljala primere dobrih praks organiziranja mladih v sindikate in vodila različne izobraževalne aktivnosti.

"Zaradi njene predanosti delu, poznavanju problematike mladih, politik zaposlovanja, delavskih in socialnih pravic, pristopov pri organiziranju mladih v sindikate ter njenih zagovorniških kompetenc je ZSSS Jarčevo z velikim veseljem nominirala za predsednico Odbora za mlade ETUC," so poudarili v zvezi.

Jarčeva je ob izvolitvi opozorila, da je med mladimi v Evropi še vedno velika težava brezposelnost mladih. "In v kolikor mladi že dobijo delo, gre velikokrat za prekarne, nestalne in nedostojne oblike dela," je dodala.

Pozvala je k zagotovitvi dostojnega dela za vse in socialnih pravic, implementaciji Evropskega stebra socialnih pravic ter k zagotavljanju politik, ki bodo po meri mladih in delavcev.

"V vse te procese je treba vključiti mlade same. Zavzemala se bom za večjo organiziranost mladih v sindikate, predvsem prekarne delavce ter za krepitev sindikalnega organiziranja v Evropi. Mladi moramo biti vključeni v to najpomembnejšo delavsko gibanje in tudi sindikati morajo postati bolj vključujoči za mlade," je poudarila.

Med prioritetami mednarodne organizacije, ki združuje mlade sindikaliste iz celotne Evrope ter zagovarja interese mladih delavcev in mladih na splošno, bodo kakovostni okvir vajeništva in pripravništev, jamstvo za mlade in politike zaposlovanja mladih, omejevanje prekarnosti in zagotavljanje dostojnega dela za vse, implementacija Evropskega stebra socialnih pravic, podnebne spremembe in pravičen prehod v zelena delovna mesta ter modernizacija sindikatov.