Izredne razmere

Indija že 134 dni blokira internet v Kašmirju

B.K.
16. 12. 2019, 15.24
Posodobljeno: 16. 12. 2019, 15.26
Deli članek:

Dlje sta ga doslej blokirali le še Kitajska in Mjanmar.

Reuters
Indijske varnostne sile na ulicah v Kašmirju.

Danes teče 134. dan, odkar so se prebivalci indijske zvezne države Džamu in Kašmir lahko zadnjič povezali na svetovni splet. Od dne, ko je inidjska vlada tej zvezni državi odvzela avtonomijo, je tam namreč blokiran tudi splet.

Ob tem so oblasti zaprle več znanih političnih obrazov, policija pa je agresivno nastopila proti protivladnim protestnikom.

Gre za najdaljšo blokado spleta v zgodovini te države in tretjo najdaljšo na svetu, ugotavljajo raziskovalci organizacije Access Now. Dlje naj bi splet v času izrednih razmer blokirali le še vlada v Mjanmaru in kitajske oblasti.

Uporniki v indijskem delu Kašmirja, ki je edina večinsko muslimanska zvezna država v Indiji, se proti vladi borijo že tri desetletja. Visoko število prebivalcev upornike podpira in zahteva neodvisnost regije ali pridružitev sosednjemu Pakistanu. Od konca osemdesetih let preteklega stoletja do danes je bilo v spopadih ubitih že okoli 70.000 ljudi.

Indija in Pakistan sta v sporu glede Kašmirja že od davnega leta 1947, zanj pa sta se borili v treh izmed štirih medsebojnih vojn. Obe državi sicer premoreta tudi obsežen jedrski arzenal.