Poostren nadzor

Finančna uprava bo preverjala, ali ste pri oddajanju prek Airbnbja in Bookinga pozabili na DDV

G.G.
9. 12. 2019, 10.23
Posodobljeno: 9. 12. 2019, 14.00
Deli članek:

Finančna uprava opozarja, da se pri oglaševanju na tujih spletnih straneh, kot sta Airbnb in Booking, ne sme pozabiti na DDV.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Furs opozarja: "Če se še niste identificirali za DDV, to storite čim prej. Poostrene nadzore bomo izvajali v začetku leta 2020. Do takrat pa lahko identifikacijo za DDV ter oddajo mesečnih obračunov DDV za nazaj storite kot samoprijavo in se izognite globam."

Dacarji so zadovoljni, ker se zavezanci, ki oddajajo stanovanja v turistični najem, čedalje pogosteje registrirajo za opravljanje dejavnosti. To pomeni, da se posamezniki registrirajo kot sobodajalci ali delujejo kot samostojni podjetniki, ob tem pa plačujejo dohodnino (gre v državno malho) in turistično ter promocijsko takso (radost občin) ter prispevke za socialno varnost.

Na Finančni upravi (Furs) pa ugotavljajo, da jih veliko pozabi na obveznost plačevanja DDV. Zmotno je mišljenje, da za oddajo prek Airbnb ali Booking, če omenimo le glavni oglaševalski platformi za oddajo v turistični najem, gostu ni potrebno obračunavati DDV. Je potrebno, vendar ne od zneska, ki ga prejmete od gosta, ampak od storitve posredovanja oziroma nudenja oglasnega prostora od prejete storitve. Poenostavljeno zapisano. Od gosta sobodajalec prejme 200 evrov, Airbnb pa mu za storitev posredovanja zaračuna pet ali šest evrov. Od teh petih ali šestih evrov je torej treba plačati še 22 odstotkov DDV. To je skrivnost t.i. obrnjene davčne obveznosti. Zato se je torej potrebno identificirati za namene DDV (tudi če niste niste identificirani za namene DDV, ker je obseg vašega opravljenega prometa pod limitom za obvezno identifikacijo za namene DDV 50.000 evrov).

Tarnanje zaradi »birokracije« je odveč. Zadeva je preprosta. Kdor je samo na ta način identificiran za DDC (atipični davčni zavezanec), mora mesečno predlagati obračune DDV prek sistema eDavki. Pravice do odbitka DDV nimate. Morebitne napake iz preteklih obdobij je možno popraviti tako, da jih vključite v prvi (tekoči) obračun DDV. Pozor. Tudi če v določenem mesecu niste ničesar zaslužili, niste prejeli storitve, od katere morate obračunati DDV, morate predložiti obračun DDV. V tem primeru pač praznega, s ciframi 0.

Ob tem je na mestu dodati, da v primeru take identifikacije za namene DDV za ostale dobave, ki jih opravite v Sloveniji, ne obračunavate DDV (dokler ne presežete limita 50.000 evrov obdavčljivega prometa v zadnjih 12 mesecih).

Vnesite elektronski naslov in bodite na tekočem z obvestili

Davčni zavezanci, ki "pozabijo" oddati mesečni obračun DDV, dobijo v osebni predal na eDavkih elektronsko vročeno opozorilo. Če se na opozorilo ne odzovejo, sledi globa, ki znaša od 2000 evrov naprej.

"V Finančni upravi RS ugotavljamo, da mnogi žal niso pozorni na obvestila, ki jih prejmejo na takšen način. Zato ponovno opozarjamo zavezance, da naj za namen dodatnega obveščanja o prejemu dokumenta prek portala eDavki sporočijo svoj elektronski naslov. To je posebej koristno v tistih primerih, ko v imenu zavezanca dostopa do eDavkov zgolj pooblaščenec, saj zavezanec v teh primerih ne more sam prevzeti dokumenta. Elektronski naslov je potrebno sporočiti prek portala eDavki z obrazcem eVročanje-POS," so še sporočili iz Fursa.

Obvezen davčno potrjen račun

Ne glede na to, kako ste identificirani za namene DDV, morate gostu, kateremu ste opravili storitev (oddaja nepremičnine v turistični najem), izdati račun in ga v primeru gotovinskega poslovanja davčno potrditi. Tudi, če vam je gost storitev plačal s kartico (mastercard, maestro, visa…) ali če je plačal ponudniku oglaševanja, od katerega ste posredno prejeli to plačilo na vaš transakcijski račun.