Finska

Imajo najmlajšo premierko na svetu, vse koalicijske stranke pa vodijo ženske

G.G./STA
9. 12. 2019, 08.07
Posodobljeno: 9. 12. 2019, 08.40
Deli članek:

Na Finskem vladajočo koalicijo sestavljajo levosredinske stranke, ki jih vodijo ženske. Po t.i. poštni aferi bo premierka 34-letna Sanna Marin, najmlajša predsednica vlade na svetu.

Reuters
Politična kariera Sanne Marin se je začela leta 2012 v mestnem svetu v Tampereju.

Spor v finski vladajoči koaliciji, ki jo sestavljajo socialdemokrati, Stranka centra, zeleni, levica in švedska ljudska stranka je izbruhnil s krizo v finski pošti. Zaradi nasprotujočih si izjav v zvezi z vlogo vlade pri reformi pošte, je bila pod pritiskom najprej ministrica Sirpa Paatero, pristojna za upravne reforme, ki je morala odstopiti. Po njenem odstopu se je plaz kritik usul tudi na premierja Anttija Rinneja. Stranka centra, druga največja vladajoča stranka, je zatem sporočila, da je izgubila zaupanje v enega od predstavnikov vlade. Čeprav pri tem ni poimensko omenila Rinneja, je bilo jasno, da misli njega. Rinne je pod pritiskom odstopil.

»Veliko dela nas čaka, obnoviti moramo zaupanje volilcev," je povedala Sanna Marin, dosedanja ministrica za promet, in z zamahom roke odpravila pomisleke glede njenih »rosnih« let za vladarko. »Nikoli nisem mislila na leta ali spol, ko sem vstopila v politiko,« je dejala in dodala, da je pomembna vsebina, dosežki in zaupanje volilcev, ki pričakujejo, da politika izpolni svoje obljube.