Spopad za milijonsko premoženje na ljubljanskem okrožnem sodišču med zakoncema Jelinčič iz dneva v dan dobiva nove razsežnosti, njun boj pa se večinoma osredotoča na primorsko vilo v Žusterni. Slednja stoji na prestižni lokaciji, samo parcela naj bi bila vredna več kot pol milijona evrov.

Potem ko se je Monika Jelinčič po 16 letih zakona s predsednikom SNS Zmagom Jelinčičem Plemenitim preselila k svojemu novemu, mlajšemu partnerju Roku Mikliču, je poslanec SNS vložil zahtevo za ločitev in za vrnitev darila velike vrednosti.

rok miklic fb
Facebook
Monika Jelinčič živi pri svojem novem partnerju Roku Mikliču.

Nima se kaj deliti

Da bo boj za premoženje neizprosen, je Jelinčič napovedal že ob vložitvi zahteve. »Nima se kaj deliti, vse je bilo moje. Tudi hiša v Ljubljani je bila že prej moja, Monika k meni ni prišla z nobenim premoženjem in tudi nobenega vlaganja ni bilo v hišo v Ljubljani ali na Obali,« je bil neomajen Jelinčič. Od soproge tako zahteva, da mu vrne 627.000 evrov, ki ji jih je podaril leta 2011 za nakup 2211 kvadratnih metrov velike parcele v Žusterni. Na parceli je nato zrasla vila, ki ima dvigalo, bazen, telovadnico in tudi razkošno garderobno sobo za gospodarico hiše.

Darilno pogodbo sta sicer zakonca podpisala šele leta 2014. Jelinčič je na sodišču pojasnil, da se je za podpis odločil šele po tem, ko ga je tašča opozorila, da dela napako in neumnost, prej pa o tem zaradi zaljubljenosti sploh ni razmišljal. Jelinčič je na sodišču še pojasnil, da je denar zaslužil s prodajo numizmatične zbirke, ki je bila last njegove družine še pred poroko, in tako ni bil ustvarjen v času zakonske zveze.

jelinčič,  japonski meči
P.L.
Impozantna zbirka japonskih mečev krasi steno Zmaga Jelinčiča.

Kot je za burne ločitvene postopke značilno, je Monika Jelinčič pred sodiščem povedala popolnoma nasprotno zgodbo. Denar, ki sta ga zakonca vzela iz domačega sefa in z njim plačala omenjeno parcelo, je bil po njenem zatrjevanju ustvarjen v času zakonske zveze.

Sodnica je imela pri tem pomislek, da je Moniki kot uradnici s polovičnim delovnim časom uspelo prihraniti tako veliko denarja, so poročali mediji. Darilno pogodbo pa je podpisala, ker je zakoncema tako predlagal davčni svetovalec, da bi se s tem izognila plačilu davka. Jelinčič je dejal, da je davek na koncu poravnal sam.

zmago jelinčič
Revija Zvezde
Zmago in Monika Jelinčič imata dve hčerki, Aleksandro Tiso in Aleksijo Iris.

Fizično nasilje in obojestranski ovadbi

Prav v povezavi z dokumentom o plačilu davka v vrednosti 287.000 evrov pa je v javnosti odjeknila novica, da je novi partner Jelinčičeve žene fizično napadel odvetnika. »Monikin ljubimec je napadel uradnika in mu ukradel davčni spis,« je zatrdil Jelinčič.

»Danes je gospa Monika Zupanc Jelinčič v našo pisarno prišla skupaj s svojim novim partnerjem Rokom Mikličem, da bi prevzela neko staro zadevo, ki sta jo takrat pri nas imela še skupaj z gospodom Zmagom Jelinčičem. Ko smo se dogovarjali o prevzemu te zadeve, je gospod Miklič zagrabil spis in fizično odrinil našega kolega, ki mu je želel preprečiti, da bi s spisom odšel. V zvezi s tem bomo na policijo podali ovadbo in predlog za prepoved približevanja gospodu Mikliču naši odvetniški pisarni in našim odvetnikom. Ker nas je strah, da bo na sodišču fizično obračunal z nami, bomo sodišče zaprosili, da nas ustrezno varujejo pri opravljanju našega poklica,« je za spletni portal Žurnal povedal odvetnik Zmaga Jelinčiča, Peter Fašun. Ob tem je poudaril, da so Moniki Jelinčič spis želeli izročiti, vendar »smo želeli, da prej podpiše zapisnik o prevzemu, kar je običajna praksa, in poravna stroške zastopanja, a gospa tega ni želela podpisati«. 
Miklič je prek zapisa na svojem facebook profilu dan pozneje odločno zanikal te očitke. »V medijih so se pojavile informacije, ki so popolnoma neresnične in niso nič drugega kot obrekovanje. Zaradi obrekovanja in fizičnega napada, ki se je zgodil name, so bile danes vložene kazenske ovadbe in prijavi na odvetniško zbornico. V izogib dvomov o verodostojnosti in resničnosti moje izjave in ovadb sem pripravljen opraviti poligrafski test,« je zatrdil Miklič.

vila jelincic zusterna pl3
Primož Lavre
Samo parcela, na kateri stoji vila v Žusterni, je vredna več kot pol milijona evrov.

Puška za 1,2 milijona evrov

Spopad med zakoncema Jelinčič, ki meji že na pravo malo vojno, bo prav gotovo tudi v prihodnje polnil časopisne stolpce. Prvak SNS je že pred sedmimi leti ocenil, da je njegovo premoženje vredno okoli 10 milijonov evrov. Od tega naj bi bila pet milijonov evrov vredna vila na Tivolski cesti v Ljubljani, preostalih pet milijonov evrov pa naj bi bile vredne njegove zbirke (knjižna, numizmatična, filatelistična, umetniška in zbirka orožja ter drugih starin). Vrednost njegovega premoženja se je z nakupom parcele in izgradnjo vile v Žusterni še povečala.

Jelinčič, ki ima v lasti več kot 200 kosov strelnega orožja, je sicer med drugim lastnik najstarejše slovenske puške, katere vrednost je ocenjena na 1,2 milijona evrov, in impozantne zbirke japonskih mečev.

jelincic zmago, najstarejša puška
Primož Lavre/Reporter
Zmago Jelinčič ima v lasti najstarejšo slovensko puško, vredno 1,2 milijona evrov.