Šentjernej

Hudoklin vendarle ne obrekuje: zapis je bil kritičen, a legitimen

Boris Blaić / Dolenjski list
22. 11. 2019, 20.06
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 20.58
Deli članek:

Denar za volilno kampanjo še ne pomeni, da si ga je Franc Hudoklin prilastil. Občina Šentjernej nad nekdanjega župana zaradi oškodovanja pred dnevi spet z novo ovadbo.

B.B.
Direktor šentjernejske občinske uprave Samo Hudoklin.

Z oprostilno sodbo se je na novomeškem okrožnem sodišču v petek končal zasebni kazenski pregon, ki ga je zoper direktorja šentjernejske občinske uprave Sama Hudoklina sprožil nekdanji šentjernejski župan Franc Hudoklin. Ta je direktorju občine očital kaznivo dejanje obrekovanja, ki naj bi ga storil, ko je v poročilo o stanju občinskih financ leta 2015 dodal zapis, da je pol milijona finančnih obveznosti, ki jih je imela občina ob koncu leta 2014, posledica predvolilne kampanje prejšnjega župana. »Teh besed si ni mogoče tolmačiti na način, da si je nekdanji župan ta denar prilastil. Splošno znano in statistično dokazano dejstvo je, da se investicije občin v volilnem letu zelo povečajo,« je v obrazložitvi sodbe poudarila sodnica Mojca Hode. »Tudi med prvim in drugim krogom volitev ste izvajali investicije. Tega sicer nihče ne prepoveduje, a kot javna osebnost bi se morali zavedati, da boste nekoč zaradi tega lahko deležni kritik. Zapis obtoženca je bil kritičen, a legitimen,« je Francu Hudoklinu, ki bo moral kot zasebni tožnik nositi stroške postopka, pojasnila sodnica in pri tem poudarila, da je visoke standarde pri dopustnosti kritike politikov s svojimi sodbami že mnogokrat postavilo tudi Evropsko sodišče za človekove pravice.

B.B.
Nekdanji župan Občine Šentjernej Franc Hudoklin.

VOJNA SE NADALJUJE

Sodba še ni pravnomočna, Franc Hudoklin in njegov odvetnik Borut Škerlj se bosta o morebitni pritožbi še posvetovala, a vojna med šentjernejsko občino in njenim nekdanjim županom s tem postopkom še ni končana. V obrambi pred očitki o obrekovanju sta Samo Hudoklin in njegov odvetnik Boris Kanduti namreč naštela vrsto naložb, ki naj bi jih Občina Šentjernej izvedla med volitvami leta 2014, z njimi pa naj bi si Franc Hudoklin želel pridobiti naklonjenost volivcev. A vse te naložbe menda niso bile predvidene v proračunu, občina pa zanje tudi ni imela denarja. Med takimi naj bi bila tudi naložba v košarkarsko igrišče na hipodromu, ki naj bi bila skrita v stroške popravila ceste v Ledeči vasi.Ker naložba v igrišče ni bila nikjer zavedena, je dal predsednik konjeniškega društva koše že odstraniti, Občina Šentjernej pa je zaradi oškodovanja pred dnevi zoper Franca Hudoklina na policijo podala novo kazensko ovadbo.