Ptuj

Bolnišnica v hudih težavah, dolguje 5,2 milijona evrov

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
22. 11. 2019, 06.50
Posodobljeno: 22. 11. 2019, 08.03
Deli članek:

Dolgoletne finančne težave se najbolj poznajo v likvidnosti poslovanja, dolgu do dobaviteljev in pomanjkanju nujno potrebnih investicijskih vlaganj v prostor in opremo.

STA
Bolnišnico bo ta teden obiskal tudi minister za zdravje.

Z rezultati poslovanja Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj, ki sta jih predstavila direktorica Anica Užmah in glavni finančnik bolnišnice Boris Kmetec, je svet zavoda zadovoljen. Od januarja do septembra letos so ustvarili 21,85 milijona evrov prihodkov, kar je dobrih osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani, a dva odstotka manj od načrtovanih. Sorazmerno so narasli tudi odhodki, sicer v nekoliko manjšem obsegu: povišali so se za pet odstotkov, na 21,82 milijona evrov. Presežek prihodkov v višini 26 tisočakov predstavlja 0,12 odstotka vseh prihodkov, kar je majhen delež, a vsaj pozitiven. Največ težav pa imajo še vedno z likvidnostjo; redno plačujejo zamudne obresti, kar jih dodatno bremeni. Trenutno dolg do dobaviteljev znaša 5,2 milijona evrov, od tega je kar 2,3 milijona evrov zapadlih obveznosti. »Poskušali bomo stvari reševati tako, da bomo čim bolj znižali znesek, ki ga plačujemo za zamudne obresti, kar pa je tek na dolge proge,« se stanja zaveda direktorica bolnišnice.

Ugotavlja, da dobavitelji nimajo potrpljenja, zato so pogosteje deležni tudi izterjav. Problemi, povezani z likvidnostjo, skrbijo tudi Bojana Pahorja, predsednika sveta zavoda: »Problem so krediti, ki jih je treba odplačati, obresti so posledica zapadlih obveznosti. Vsekakor pa upam, da bo bolnišnica počasi ta trend ustavila. Zdaj je vsaj stabilen.«  

Arhiv bolnišnice
V pripravi je nova projektna dokumentacija, septembra so podpisali pogodbo z izbranim projektantom, družbo Atrij.

Je tokrat vsaj ocenjena vrednost pravilna ali bo denarja spet premalo?

Vrsto let v ptujski bolnišnici ne mine niti ena seja sveta zavoda brez urgentnega centra na dnevnem redu. Kljub optimizmu vodstva bolnišnice je zdaj jasno, da se bo tudi zaradi zapletov z dosedanjo projektantko in izbiro novega projektanta gradnja nekoliko zavlekla. V pripravi je nova projektna dokumentacija, septembra so podpisali pogodbo z izbranim projektantom, družbo Atrij. Prejšnji mesec so že odpravili pomanjkljivosti projekta in dorekli podrobnosti, tako da bo v kratkem pripravljen čistopis tlorisov kleti in pritličja, kar bo osnova za nadaljnje projektiranje. Do 15. decembra mora biti ta del dokončan. Sledila bo novelacija investicijskega projekta. Pred razpisom bo treba storiti še nekaj korakov, med drugim zapreti finančno konstrukcijo in dobiti sklep o potrditvi novelacije od ministrstva. Začetek gradnje si obetajo v naslednjem letu, dokončanje pa leta 2021. Še vedno pa ni povsem izključena bojazen, da se lahko ponovi problem z ocenjeno vrednostjo. Ali bo za gradnjo predvidoma dovolj 5,1 milijona evrov, bo znano čez približno mesec dni, končno besedo pa bo seveda imel trg oziroma vrednosti ponudb. V bolnišnici upajo, da se ne bo ponovila zgodba lanskega polletja, ko je bil ponujeni znesek ponudnika, prijavljenega na razpis, kar dva milijona evrov višji od projektantske ocene. Zagotovljenih sredstev za ta projekt bolnišnica namreč po navodilu pristojnega ministrstva nikakor ne sme preseči. Bo pa postopek novega razpisa najbrž tokrat vodilo ministrstvo za zdravje. S tem si bodo lahko prilagajali tudi dinamiko financiranja. Načrtuje se namreč fazna objava, najprej za gradbena dela, nato za inštalacijo in nabavo opreme.