Kdo so upravičenci?

Težave s koncesionarji, ki ne želijo brezplačno cepiti

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
21. 11. 2019, 20.05
Deli članek:

Cepljenje proti gripi naj bi bilo letos za vse starejše od 65 let, kronične bolnike, ljudi z izrazito povečano telesno težo in nosečnice pri njihovem izbranem zdravniku brezplačno.

Dreamstime
Skupna cepljenja so organizirala tudi nekatera društva upokojencev

Ker nekateri koncesionarji v Podravju niso želeli cepiti svojih pacientov, so jih napotili v ptujski zdravstveni dom. Tam so jim za cepljenje zaračunali 14 evrov. To po besedah direktorice Metke Petek Uhan do pacientov ni pošteno, zato je že takoj ukrepala in zdravstveno ministrstvo pozvala k spremembi navodil. »Ker je Društvo upokojencev Kidričevo organiziralo skupno cepljenje za vse starejše od 65 let, sem se ga udeležil. Nizke pokojnine nas preprosto prisilijo, da moramo gledati na vsak evro. Ko sem prišel na vrsto, mi je zdravnica pojasnila, da nisem njen pacient in da se lahko brezplačno cepim le pri svojem izbranem zdravniku. Od tam sem šel na Ptuj, k zasebniku. Ker naj ne bi cepili, so me napotili v Zdravstveni dom Ptuj, kjer pa so mi pojasnili, da te lahko brezplačno cepi le tvoj zdravnik, zato sem za cepljenje proti gripi moral plačati. Toliko o tem, da je cepljenje brezplačno za vse, ki jim to pripada,« pravi bralec Štajerskega tednika, ki se je pred kratkim želel brezplačno cepiti, a je vseeno moral plačati 14 evrov. Obrnil se je tudi na varuhinjo pacientov pravic, ki naj bi mu svetovala, da plačan račun izstavi ZZZS in zahteva povračilo denarja, 14 evrov.

»Vsak izbrani zdravnik bi pacienta moral cepiti!«

Kot ugotavlja Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj, pa to še zdaleč ni osamljen primer. Takšnih je bilo v zadnjih dveh tednih veliko: »To absolutno ni pošteno. Vsak izbrani osebni zdravnik bi pacienta moral cepiti. Ker tega niso želeli storiti, so jih dejansko pošiljali k nam, pri čemer pa mi nimamo zakonske podlage, da bi lahko cepili brezplačno. Jasno je določeno, da to lahko uredi le izbrani zdravnik. Prejšnji teden smo tako od ponedeljka do četrtka res zaračunavali, saj nismo imeli drugačnih navodil ministrstva. Obrnila sem se na zdravstveno ministrstvo in jih prosila, naj uredijo zadeve. Obljubili so, da bodo reagirali v čim krajšem možnem času in določila spremenili na način, da bodo lahko proti gripi cepili vsi usposobljeni zdravniki, plačilo pa bodo dobili izvajalci, torej ne glede na to, ali gre za izbranega zdravnika ali ne. Seveda za tiste, ki spadajo v kategorijo, ki jim pripada brezplačno cepljenje.«

Bodo upravičencem vrnili plačilo?

Predlagala je še, da tistim, ki so v štirih dneh plačali cepljenje, ZZZS povrne ta strošek. Na odgovor še čaka. Kot dodaja, nimajo vzvodov, da bi zasebnike prisilili, da cepijo, če ne želijo, je pa to njihova profesionalna dolžnost. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) se je lani proti gripi cepilo 4,5 odstotka Slovencev. Številke pa kažejo, da je uvedba brezplačnega cepljenja proti gripi za rizične skupine dobra poteza države. V samo enem tednu so v ptujskem zdravstvenem domu cepili 1300 ljudi. Lani so toliko odmerkov cepiva porabili v celem letu.

Izogibanje cepljenju, ker ni zaslužka

»Sama sem v enem dnevu cepila 120 ljudi, zdravnica v Kidričevem kar 160 ljudi, v Podlehniku je cepiva prejšnji teden celo zmanjkalo. Cepivo proti gripi bo v vseh ambulantah, morda bo treba včasih le počakati kak dan nanj,« zagotavlja direktorica in dodaja: »Cepljenje prinaša zdravnikom ogromno dela in nekateri se tega preprosto izogibajo, ker ni posebej velikega zaslužka, kar pa absolutno ni sprejemljivo. Natančno pa resnično ne poznam podatkov, kdo so zdravniki, ki ne želijo cepiti svojih pacientov brezplačno.« Prav na pobudo ptujskega zdravstvenega doma bodo predvidoma že v kratkem sprejete spremembe, ki bodo uredile nastali zaplet s cepilnimi mesti oziroma določilo, kdo lahko upravičence brezplačno cepi. Ali bodo tistim, ki so že plačali to storitev, vračali denar, pa še ni jasno.

V bolnišnici proti sezonski gripi cepijo le nosečnice

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj proti sezonski gripi brezplačno cepijo le nosečnice in zaposlene. »Cepljenje krijemo iz lastnih sredstev. Letos se je cepilo 10 odstotkov več zaposlenih kot prejšnje leto. Brezplačno cepljenje od letošnjega leta izvajamo le za nosečnice. Do zdaj smo cepili tri nosečnice,« pojasnjujejo v ptujski bolnišnici.