ZJR

Razpis lekarn za nabavo zdravil zaradi določanja popustov razveljavljen

R.T.
21. 11. 2019, 08.50
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 08.58
Deli članek:

Lekarniška zbornica Slovenije je za vse lekarne v Sloveniji objavila razpis za nabavo zdravil v ocenjeni višini 1.1 milijarde evrov. Po pooblastilu veledrogerista Salusa, je Odvetniška družba Cukrov zaradi suma več kršitev Zakona o javnem naročanju zahtevala razveljavitev celotnega postopka oddaje javnega naročila.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po mnenju vlagatelja revizije (Odvetniška družba Cukrov po pooblastilu Salusa) je Lekarniška zbornica Slovenije v razpisni dokumentaciji nezakonito že vnaprej predvidela, kakšne popuste in v kolikšni višini lahko oziroma morajo ponuditi ponudniki za posamezne sklope. Naročnik je s tem že vnaprej determiniral ponudbeno ceno, saj ponudnikom zapoveduje celo maksimalno višino popusta cene zdravila.

Odvetniška družba Cukrov
Vesna Cukrov iz odvetniške družbe Cukrov.

Izpostavljena določila razpisne dokumentacije so sporna z vidika določil Zakona o javnem naročanju. Oblikovanje ponudbene cene je namreč avtonomna pravica vsakega ponudnika, ki ponudbeno ceno lahko oblikuje v skladu s svojimi poslovnimi odločitvami na način, da doseže tržno konkurenčno ponudbeno ceno, ki zagotavlja kakovostno izvedbo predmeta javnega naročila. V konkretnem primeru je naročnik vnaprej determiniral ponudbeno ceno, saj je ponudnikom vnaprej predpisal višino popusta, ki ga morajo ponudniki ponuditi, ker je bilo po mnenju vlagatelja v nasprotju s pravili javnega naročanja, zlasti z načelom zagotavljanja konkurence med ponudniki in načelom gospodarnosti, učinkovitosti in uspešnosti.

Državna revizijska komisija je postopek oddaje javnega naročila razveljavila

Državna revizijska komisija je pritrdila vlagatelju revizije, da ni zakonito, da je  naročnik v predmetni razpisni dokumentaciji  že vnaprej predvidel, kakšne popuste in v kolikšni višini lahko oziroma morajo ponuditi ponudniki za posamezne sklope, saj je naročnik s tem že vnaprej determiniral ponudbeno ceno. Naročnik je v razpisni dokumentaciji zahteval, da ponudniki zdravila ponudijo po cenah, ki jih Javna agencija Republike Slovenije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) določi v centralni bazi zdravil, pri čemer je naročnik popuste predvidel le v primeru, ko bodo podane posebne okoliščine, ne pa v smislu splošnih popustov na najvišje cene, ki jih določi JAZMP.

Odvetniška družba je s svojim zahtevkom za revizijo dokazala, da je naročnik s tovrstnim ravnanjem vnaprej določil ponudbeno ceno. Državna revizijska komisija je kot problematično prepoznala dejstvo, da v predmetnem postopku oddaje javnega naročila ni bilo mogoče konkurirati s ponudbeno ceno. Posledično je ravnanje naročnika označila za nedopustno in v nasprotju s temeljnimi načeli javnega naročanja.

Državna revizijska komisija je zato razveljavila celoten postopek oddaje javnega naročila in naročniku naložila pripravo nove razpisne dokumentacije, ki bo skladna z zahtevami Zakona o javnem naročanju.