Zahteva za varstvo zakonitosti

Novo v primeru jeseniške deklice: Arinina krvnika dočakala odločitev vrhovnega sodišča

S.R./STA
21. 11. 2019, 08.20
Posodobljeno: 21. 11. 2019, 08.39
Deli članek:

Vrhovno sodišče je zavrnilo zahtevi za varstvo zakonitosti, ki sta ju vložila zagovornika obeh obsojenih za smrt dveletne deklice z Jesenic z julija 2016, so potrdili na sodišču.

STA
Privedba obtožene za smrt jeseniške deklice Sande Alibabić na sodišče.

Okrožno sodišče v Kranju je 28. septembra 2017, dobro leto po smrti dveletne deklice Arine, njeno mamo Sando Alibabić ter njenega partnerja Mirzana Jakupija spoznalo za kriva vrste kaznivih dejanj, ki so vodila v dekličino smrt. 

Sodnica je tedaj v celoti sledila navedbam tožilke Tine Lesar, ki je obtoženima očitala storitev kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, pet kaznivih dejanj povzročitve lahke telesne poškodbe in tri kazniva dejanja hude telesne poškodbe ter posebno hude telesne poškodbe, ki je imela za posledico smrt. 

STA
Mirzan Jakupi

Kot so pokazale ugotovitve strokovnjakov, je deklica umrla zaradi kroničnega in akutnega hematoma možganov, ki ga je povzročil udarec v glavo. Na deklici so odkrili tudi sledi številnih drugih poškodb, med katerimi so bili zlom ključnice in reber, podplutbe po zadnjici in na zadnji strani nog, ožganina na roki ter več vbodov z iglo po dlaneh, rokah, trebuhu in prsnem košu. Preiskava je pokazala, da so poškodbe nastale v obdobju, ko sta za otroka skrbela mama in njen novi partner. 

Alibabićevo in Jakupija je Okrožno sodišče v Kranju obsodilo na 23 oziroma 21 let zaporne kazni. Oba sta se na obsodilno sodbo pritožila na višje sodišče, ki pa je aprila lani v celoti potrdilo sodbo sodišča prva stopnje. Njuna zagovornika sta nato na vrhovno sodišče vložila zahtevo za varstvo zakonitosti, a je vrhovno sodišče ti zahtevi zavrnilo. Pomisleki, da bi ju ob uspehu na vrhovnem sodišču, če bi sodniki torej zadevo vrnili na prvo stopnjo, iz zapora celo izpustili, so tako odveč.