Harmony OS

Kaj se dogaja s kitajskim operacijskim sistemom za pametne telefone?

B.K.
4. 11. 2019, 15.02
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 21.47
Deli članek:

Vse kar morate vedeti o operacijskem sistemu HarmonyOS.

Profimedia
Huaweijev predsednik blagovne znamke Honor Zhao Ming na predstavitvi operacijskega sistema HarmonyOS.

Avgusta je kitajski tehnološki velikan Huawei oznanil prihod novega operacijskega sistema za telefone in druge pametne naprave, imenovan HarmonyOS. Že takrat je bilo jasno, da gre za hiter odziv na pritiske, ki jih je Huawei doživel v tem letu. V začetku poletja so njihovi novi telefoni namreč ostali brez dostopa Googlovega operacijskega sistema Android — le ena izmed posledic političnih napetosti med Združenimi državami Amerike in Ljudsko republiko Kitajsko.

Napetosti so se v tem času malce ohladile in Huawei znova dostopa do Googlovih tehnologij, a HarmonyOS je pripravljen za primer, če se bo moral kitajski velikan posloviti od Androida.

HarmonyOS, ki je svoj razvoj, pod delovnim imenom HongMeng, začel kot operacijski sistem za Huaweijeve televizije, je platforma ustvarjena za velik izbor naprav. Trenutno najbolj cilja na naprave, povezane v tako imenovani 'internet stvari' (Internet of things). Izvorno je torej bil splavljen kot operacijski sistem za pametne domove, a razvijalci jasno poudarjajo, da ga lahko kadarkoli preselijo na pametne telefone in tako zamenjajo Android. "Kdaj ga lahko namestimo na pametne telefone? Kadarkoli, a glede na naše partnerstvo z Googlom in njegovo učinkovitost, bo naša prioriteta Googlov Android. Če pa tega v prihodnosti ne bi mogli uporabljati, lahko operacijski sistem zamenjamo," je ob predstavitvi operacijskega sistema dejal izvršni direktor Huaweija za pametne naprave Richard Yu.

Profimedia
Richard Yu trdi, da lahko operacijski sistem uporabijo tudi za pametne telefone, če bi zaradi političnih razlogov ostali brez dostopa do Andorida.

Operacijski sistem je zaenkrat nameščen le na Huaweijevih televizijah, ki so v prodaji na kitajskem trgu. Kmalu ga nameravajo namestiti tudi na novo generacijo pametnih ur, in na domače zvočne sisteme. Nemudnih načrtov za nameščanje sistema na pametne telefone pa zaenkrat še ni, kar je potrdila tudi Huaweijeva predstavnica za medije in komunikacije Joy Tan.

HarmonyOS bo brezplačen za vse uporabnike naprav, ki bodo na trg splavljene s tem sistemom. V prvi vrsti bodo to Huaweijevi produkti in morda produkti Huaweijevih domačih partnerjev.