Kako se bo odzvala Levica?

Golubović: ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bi začela veljati leta 2021

S.R./STA
4. 11. 2019, 15.31
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 17.21
Deli članek:

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubović je napovedal, da bodo predlog zakona za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki so ga pripravili z ministrstvom za zdravje, proti večeru poslali koalicijskim partnerjem in Levici. Predlog bo romal še na ESS, konec decembra ali v začetku januarja bi ga lahko vložili v parlamentarni postopek, je dejal.

STA
Golubovič pričakuje, da bo predlog resno proučila tudi Levica.

Golubović pričakuje, da pri podpori predlogu, ki naj bi ga minister za zdravje Aleš Šabeder v torek tudi predstavil koalicijskim partnerjem, ne bo težav. Predlog predvideva ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja ter uvedbo nove dajatve oz. pavšalnega zneska. Slednji bi se stekal na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, plačevali pa bi ga vsi, po sedanjih predvidevanjih okoli 29 evrov.

Zakon bo začel predvidoma veljati z začetkom leta 2021, v tem času pa bo ministrstvo predvidoma pripravilo spremembe zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, v katerega bo vključilo tudi predlog solidarnostne lestvice za plačevanje omenjene dajatve. Šabeder je sicer pred časom povedal, da bodo vključili tudi okoli 120.000 dodatnih posameznikov, ki bodo plačevali obvezno dajatev, doslej pa se za dopolnilno zdravstveno zavarovanje niso odločili. 

Za zdaj je pri pripravi zakona sodelovalo ministrstvo za zdravje, Golubović pa pričakuje, da bo svoje mnenje povedalo tudi ministrstvo za finance, predvsem pa tudi Ekonomsko-socialni svet (ESS). 

Sicer pa bodo koalicijski partnerji na torkovem srečanju govorili tudi o predlogih Levice za ukinitev oz. prenos dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, o čemer bosta pristojna odbora DZ odločala v sredo. Poslanci LMŠ bodo po Golubovićevih navedbah zaradi konceptualnih razhajanj pri financiranju zakonska predloga Levice zavrnili. Pričakovati je, da bodo podobno storili tudi koalicijski partnerji. 

Kako se bo odzvala Levica?

Na vprašanje, kako usoden bo najverjetnejši padec predloga Levice za manjšinsko vlado, je Golubović v današnji izjavi v DZ odgovoril, da bo obenem na mizi predlog koalicije za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Pričakuje, da ga bo Levica resno preučila in se izjasnila o podpori. Sicer pa je Golubović ponovil, da imajo še vedno namen sodelovati z Levico. 

Koordinator Levice Luka Mesec pa je v izjavi v DZ spomnil, da je podpora njihovemu predlogu za ukinitev dopolnilnega zavarovanja eden od treh pogojev za nadaljnje sodelovanje z vlado. Najverjetnejša zavrnitev predloga bi bila, kot priznava, že tretji žebelj v krsto njihovega sodelovanja. Dva pogoja je namreč koalicija s pomočjo drugih strank že povozila. 

Mesec je danes spomnil, da so predlog Levice za ukinitev dopolnilnega zavarovanja v 90 odstotkih že uskladili s koalicijo. Po njegovih trditvah je tudi finančno vzdržen, odprti pa so še za morebitne popravke. "Govorimo o bazenu, v katerem je 90 odstotkov vode oz. je skoraj poln. Na drugi strani koalicija prihaja s ponudbo praznega bazena. Ne samo, da ne vemo, če je v njem voda, tudi videli ga še nismo," je bil slikovit Mesec. 

Predloga ministrstva za zdravje namreč še niso prejeli in ne verjamejo, da je resna pobuda za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Po ocenah Mesca gre le še za en slepilni manever stare politike, ki ukinitev dopolnilnega zavarovanja obljublja že 16 let.