POnekod priprave že v polnem teku

Kako razsipne bodo letos občine pri praznični okrasitvi mest?

P:K.
3. 11. 2019, 19.30
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 20.22
Deli članek:

Čeprav smo šele zakorakali v november in se morda zdi preuranjeno govoriti o prazničnih podobah slovenskih mest, se občine s tem, kako bodo ob koncu leta povzdignile vzdušje na svojih območjih, že intenzivno ukvarjajo.

STA
Marsikdo je Čudolandijo označil za kič, kasneje pa so se vtisi ljudi, ki so svetlečo praznično deželo videli, spremenili.

Še več. Po ulicah nekaterih večjih slovenskih krajev je že videti, kako ekipe električarjev in drugih delavcev postavljajo praznično okrasitev z lučkami.

Preverili smo, kako bo okrašeno. Osredotočili smo se predvsem na mestne občine, pa tudi na to, kako močno bodo občine razprle proračunski mošnjiček – koliko stroškov si bodo nakopale za okrasitev.

dajmo na Primorsko, v Mestno občino Koper, ki je lani po atraktivnosti zagotovo izstopala v nacionalnem merilu. Čeprav so bili prvi odzivi javnosti nekoliko negativni, češ da gre za cenen kič, ki je samo na moč pogolten – občina je zanj zapravila okoli 800.000 evrov –, se je na koncu izkazalo, da so imeli od Čudolandije, kakor so poimenovali praznično osvetlitev svojega kraja, veliko. Predvsem turistov. Družine z otroki in drugi obiskovalci so namreč drli tja in občudovali svetleče se instalacije, kot so labodi, sneženi možje, svetleče se palme in druge figure.

Bo tudi letos Koper obogatila Čudolandija? Mestna občina odgovarja, da bo ta konec leta na ogled postavila podobno svetlobno okrasitev kot lani. »Koper bo okrašen v podobnem obsegu kot minulo leto, z določenimi spremembami. Predvidevamo tudi dopolnitve glede imena, a bi radi to razkrili skupaj s celostno podobo in programom, ki je v sklepni fazi,« so nam sporočili.

STA
Podoba letošnje praznične Ljubljane bo poklon njenemu preminulemu avtorju. Dopolnil jo bo njegov sin.

V Ljubljani poklon umetniku

V prestolnici so že začeli napeljevati lučke. Kot so že pred nekaj časa sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL), bo letošnja praznična podoba poklon pokojnemu umetniku Zmagu Modicu, ki je pravzaprav snovalec te znamenite ljubljanske svetlobne okrasitve, in naj bi zanjo porabili predvidoma 220.000 evrov. Lučke bodo prižgali 29. novembra. 

Občina je sicer razmišljala o uvajanju novih zamisli praznične okrasitve, a ker je to povezano z visokimi stroški zamenjave velikega števila svetlobnih teles in skulptur z novimi, so se po posvetu s poznavalci uprizarjanja odločili, da že zaradi spoštovanja umetnikove dediščine ne bodo naenkrat zamenjali njegove pripovedi z novo, ampak bodo o spremembah razmišljali postopoma in na način diskretnega vnašanja novih zamisli. 

»Prav tako je okrasitev po zamisli Zmaga Modica še vedno zelo privlačna in povedna; njegova svetlobna upodobitev geneze privablja na desettisoče obiskovalcev, med njimi so mnogi iz tujine, tako da ostaja ena od najmočnejših prvin identitete novoletne Ljubljane,« so izpostavili na MOL. Vseeno se letos v Ljubljani pri lučkah obeta nekaj dopolnitev, za katere bo poskrbel kar Modičev sin, Urban Modic, ki je vsa leta sodeloval s svojim očetom.

STA
V večini mest se je namestitev lučk že začela. Prižigi se bodo odvili pred svetim Miklavžem, 6. decembra.

V Mariboru bodo novosti

Letos se nekaj novosti obeta tudi v Mariboru. Prvič bosta okrašena Slomškov trg in desno nabrežje reke Drave. »Trenutno potekajo postopki nabave dodatnih okrasitvenih elementov. Praznična razsvetljava se bo prižgala konec novembra in bo trajala nekje do praznika svetih treh kraljev,« so nam sporočili iz Mestne občine Maribor. Povedali so še, da v tem trenutku višina stroškov okrasitve še ni znana.

Novo mesto in Celje

Iz Mestne občine Novo mesto so nam sporočili, da bo njihov Zavod Novo mesto letos za okrasitev in program veselega decembra, kar vključuje koncerte, otroški program, adventne sejme, drsališče in drugo, namenil okoli 100.000 evrov. »Program s prižigom luči se začne 5. decembra. Novoletno okrasitev se trudimo vsako leto nadgraditi, zato je okrasitev načrtovana z obstoječo razsvetljavo in novimi, dodatnimi okraski,« so dejali.

V Celju še ne vedo, koliko natančno bodo letos zapravili za lučke. So nam pa povedali, da je lani mesto za to namenilo okoli 80.000 evrov in da bo letos verjetno podobno. »Elektrosignal je že začel nameščati božično-novoletno razsvetljavo, ki jo bomo prižgali 30. novembra,« so dejali in poudarili, da si prizadevajo, da bi bila praznična razsvetljava čim bolj učinkovita, zato dotrajane okrasne elemente nadomeščajo samo z LED-svetlobnimi lučkami, za okrasitev pa uporabljajo tople bele barve. 

Zanimivost okrasitve v tem mestu je tudi, da bodo, kot je že običaj iz prejšnjih let, več lokacij opremili s smrekami, ki jim jih podarijo občani. »Vsako leto se z veseljem odzovejo našemu vabilu in so res veseli in ponosni, da lahko s svojimi smrekami pomagajo v mestu ustvariti prijetno in praznično vzdušje,« so povedali na celjski občini.