30-odstotni popust

Zaščitniki živali na nogah: akcija sterilizacij odpovedana

P.K.
2. 10. 2019, 19.30
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 21.44
Deli članek:

Enajst veterinarskih ambulant je portal Pes moj prijatelj povabil k sodelovanju v akciji cenejših sterilizacij in kastracij. Tik pred zdajci pa so jo morali odpovedati. Kaj se je zgodilo?

Dreamstime
Organizatorji akcije so imeli v mislih tudi tiste, ki si poseg težje privoščijo oziroma se izrednega pomena sterilizacij in kastracij do zdaj niso zavedali v zadostni meri.

Spletni portal Pes moj prijatelj je v okviru ozaveščevalno-dobrodelnega projekta Srce za tačke tudi letos nameraval izvesti največjo vseslovensko akcijo cenejših sterilizacij in kastracij.

Že tretje leto zapored bi tako izbrane veterinarske ambulante po vsej Sloveniji ponujale 30-odstotni popust na oba posega, kar bi po mnenju portala pripomoglo k zmanjševanju problematike brezdomnih živali v Sloveniji.

Zbornica meni, da bi morala stroka, društva za zaščito živali in lokalne skupnosti veliko več časa kot takim akcijam nameniti ozaveščanju o odgovornem lastništvu živali.

Akcija je potekala že v minulih dveh letih, ko so v dveh oktobrih opravili kar 500 posegov tako pri psih kot mačkah. Tudi letošnje leto so k sodelovanju pritegnili več veterinarskih ambulant, vendar so morali namero opustiti. »Z obžalovanjem sporočamo, da umikamo akcijo. Najverjetneje bodo odpovedane tudi vse ostale akcije, ki se jih v tem času lotevajo društva za zaščito živali,« so razočarani sporočili iz uredništva spletnega portala Pes moj prijatelj.

Na tisoče mladičev

Dejali so, da je bistvo akcije ozaveščanje in opozarjanje na problematiko brezdomnih živali, predvsem mačk, ter ozaveščanje o rešitvah, s pomočjo katerih bi ta problem postopoma zajezili. Ob tem so poudarili, da je zaradi takih projektov na svet prišlo veliko manj pasjih in mačjih bitij, za katere ni dovolj domov. »Zgovoren je že podatek, da lahko ena sama nesterilizirana muca skupaj s svojim potomstvom v samo sedmih letih spravi na svet 420 tisoč potomcev! Zgolj in samo s sterilizacijo in kastracijo bi problematiko lahko dolgoročno povsem zajezili. Temu pritrjuje tudi stroka,« pojasnjujejo.

Da je res hudo, izkazuje kritično stanje v zavetiščih in na ulicah. »Prepolne ulice prostoživečih muc in nekaj tisoč sprejetih živali v enem letu v naša zavetišča so razlog, da smo se pri portalu Pes moj prijatelj akcij sploh lotevali,« so še poudarili in dejali, da so v uresničevanje slednjih vložili veliko; celo poletje in nešteto ur prostovoljnega dela.

Zahtevek za opustitev akcije

Potem pa so poklicali na Veterinarsko zbornico Slovenije (VZS), da bi se prepričali, ali je z izvedbo projekta vse v redu. Menda so na zbornici sprva dejali, da če za izvedbo akcije od veterinarskih ambulant ne bodo prejeli plačila, ni težav, pri čemer Pes moj prijatelj poudarja, da od tega oni finančnih koristi nimajo.

Samo nekaj dni po tem pa zanje sledi veliko presenečenje. Kot portal Pes moj prijatelj zapisuje v svoji izjavi za javnost, so veterinarske ambulante od VZS po elektronski pošti prejele zahtevek, da aktivnosti opustijo, ker da gre v primeru akcije cenejših sterilizacij in kastracij za nelegalno oglaševanje veterinarskih organizacij. Ob tem je portal vnovič poudaril, da to ne drži, saj da ne gre za reklamiranje ali oglaševanje veterinarskih ambulant, ampak za dobrodelno-ozaveščevalno akcijo, »ki bi pomembno vplivala na zmanjšanje števila zapuščenih živali«.

Razburjena društva in posamezniki

Ko je novica o odpovedi in razlogu zanjo dosegla javnost, so predvsem na spletu mnoga društva in posamezniki, izrazili svoje razočaranje. Med njimi tudi Lajka, društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski. »Veterinarska zbornica je pljunila na napore vseh, ki se že leta in leta trudimo za omejevanje neželenih legel psov in mačk,« so kritični do njih. Oglasila se je tudi priljubljena glasbenica Jadranka Juras, zaščitnica živali: »Zadnja poteza Veterinarske zbornice Slovenije je pomilovanja vredna. Društva, zavetišča in posamezniki se dobesedno 'utapljamo' v zavrženih in nezaželenih živalih. Namesto da pozdravljate take akcije, jih sabotirate,« je razočarana.

Na Veterinarsko zbornico Slovenije smo naslovili nekaj vprašanj in jih seznanili z očitki javnosti. Odzvali so se nanje in nas sprva opozorili na vsebino vabila, ki ga je organizator akcije cenejših posegov posredoval veterinarskim ambulantam. Razkrijejo nam, da v njem piše, da ambulantam za sodelovanje organizator v zameno zagotavlja tudi močno medijsko kampanjo na svoji spletni strani in družbenih omrežjih, kar bo, kot piše v vabilu, posledično okrepilo njihov ugled in uspešnost delovanja.

Več kot lastna promocija

»Po preučitvi posredovanega sporočila smo se na Veterinarski zbornici Slovenije odločili opozoriti naše člane, da je sodelovanje v akciji, v kateri bi imele veterinarske organizacije v zameno za ponujanje popustov pri kastracijah in sterilizacijah psov in mačk z medijsko podprto kampanjo zagotovljeno njihovo reklamiranje, v nasprotju z zborničnim pravilnikom, ki so ga sprejeli člani na skupščini leta 2015,« so dejali in poudarili, da podpirajo predvsem delovanje tistih društev, ki jim skrb za dobrobit živali pomeni več kot lastna promocija.

Poudarijo, da se mora vsak lastnik živali zavedati pomena odgovornega lastništva, ki prinaša tudi skrb za preprečevanje neželenih rojstev živali. Poleg tega so izpostavili, da sta sterilizacija ali kastracija enkratna veterinarska posega v življenju živali, zato je prepričanje, da si ga lastniki ne bi zmogli privoščiti, zmotno, in da včasih, ko je socialni status lastnika živali šibkejši, veterinarji storitev opravijo celo po nižji ceni ali pro bono. Izpostavijo še, da občine sofinancirajo sterilizacije in kastracije.