Avstrijci že eno leto gradijo

Na Dars prispeli novi pritožbi, začetek gradnje predora Karavanke nič prej kot naslednje leto

S.R./STA
2. 10. 2019, 16.49
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 16.51
Deli članek:

Na Dars sta danes prispeli dve novi pritožbi na postopek izbire izvajalca za gradnjo druge cevi karavanškega predora. Pritožbi sta oddala Kolektor CPG ter Gorenjska gradbena družba.

STA
Gre za zadnji v nizu pritožb, ki že leto dni zamikajo začetek gradnje predora Karavanke.

Dars je sredi prejšnjega meseca za izbor izvajalca druge cevi predora Karavanke povabil tri od petih ponudnikov. Po navedbah TV Slovenija in časnika Delo se bo Dars pogajal s turškim Cengizom, ki je oddal najnižjo ponudbo, vredno 99,6 milijona evrov, konzorcijem podjetij Kolektor CGP, Riko in turški Yapi Merkezi (121 milijonov evrov) ter konzorcijem podjetij Implenia Österreich, Implenia Švica in CGP Novo mesto (121,5 milijona evrov). 

Zunaj boja za gradnjo predorske cevi sta tako ostala grški J&P Avax, ki je dela ocenil na 115 milijonov evrov, in Gorenjska gradbena družba s češkim Metrostavom s ponudbo v vrednosti 122,2 milijona evrov. 

Na zadnjo Darsovo odločitev sta tako prispeli že dve pritožbi, ker rok še ni zaključen, lahko pričakujejo še kakšno, je danes poročal Radio Slovenija. Kot so pojasnili na Darsu, rok za vložitev zahtevka za revizijo teče za vsakega ponudnika posebej, glede na to, kdaj je prevzel odločitev naročnika. Zadnji rok se izteče 7. oktobra. 

Nov zamik

Kot so dodali, vložena zahtevka za revizijo pomenita nov zamik začetka izgradnje vzhodne cevi avtocestnega predora Karavanke. "V najboljšem primeru bi se gradnja lahko začela v začetku naslednjega leta, bolj podrobno v tem trenutku ni možno napovedati," so še navedli. 

Dars je izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora sicer začel iskati že decembra 2017, a so pritožbe oddajo naročila močno zavlekle. S tem se je zamaknila tudi gradnja, katere začetek je bil predviden sredi lanskega leta. Medtem ko je gradnja avstrijske strani predora stekla že septembra lani, tako slovenska stran še nima izbranega izvajalca. Sama gradnja naj bi sicer trajala pet let.