»Nismo vedeli«

FOTO in VIDEO: Brezkompromisno, nemški gasilci ustrelili zebro, ki je pobegnila iz cirkusa

S.R.
2. 10. 2019, 17.39
Posodobljeno: 2. 10. 2019, 21.39
Deli članek:

V nemškem mestu Tessin se je danes opoldne na najbolj krut način končal lov za zebro, ki je včeraj ponoči skupaj s pajdašinjo pobegnila iz cirkusa. Usmrtila jo je posebna enota poklicnih gasilcev.

Zajem zaslonske slike
Pumba je med galopiranjem po avtocesti poškodovala dve vozili.

V noči na danes sta iz lokalnega cirkusa Barlay v nemškem mestu Tessin vzhodno od Rostocka pobegnili zebri. Medtem ko so eno razmeroma hitro ujeli in vrnili lastnikom, se je druga, ki sliši na ime Pumba, izkazala za bolj izmuzljivo. Že v jutranjih urah so jo sicer uzrli, ko je galopirala po avtocesti, kjer je povzročila tudi manjšo nesrečo. Trčili sta dve vozili, ki sta se kopitarki izognili. Kot poroča nemški Bild, je šlo le za materialno škodo, zebra pa naj bi se na cesto prikradla »kot duh.« Ko je med begom skočila čez pokrov motorja, je Pumba poškodovala tudi policijsko vozilo.

Policija je na pomoč poklicala veterinarski urad in posebno enoto gasilske brigade v Rostocku, namenjeno reševanju živali. Lov za zebro je trajal več ur, končal pa se je šele ob približno 11.30 uri danes, ko ji je na bližnjem polju usodni strel zadal pripadnik gasilcev. »Večina prisotnih je bila prepričana, da bodo žival s streli le omamili,« je pojasnila ena od očividk. Njeni besedam je prikimal tudi tiskovni predstavnik policije, ki je potrdil, da je bila »žival na žalost ustreljena. Veterinarje in gasilce smo prosili za pomoč. Nismo vedeli, da so reševalci oboroženi s pravimi naboji. Zakaj je temu tako, bomo morali še razjasniti.« 

Na dogodek so se že odzvala društva za zaščito živali, ki vsa po vrsti zatrjujejo, da je za tako drastičen ukrep ni bilo nobene potrebe. Mestne oblasti v Rostocku odgovarjajo, da uporaba pištole za omamljanje ni bila mogoča, saj je zebra predstavljala nevarnost za ljudi, z razdalje 60 metrov pa so lahko uporabili le puško s pravimi naboji. Na laž jih postavlja pričevanje ene od očividk, ki je pojasnila, da je bila Pumba utrujena in da je bila od bližnjega ograjenega prostora oddaljena zgolj kakšnih pet metrov. »Morali bi le odpreti vrata, ona bi stekla vanj in zadeva bi bila končana,« pravi. Dejala je še, da ni šlo za strel s 60 metrov, po njenem mnenju je bil strelec od Pumbe oddaljen zgolj kakšnih deset metrov. Zadevo zdaj preiskuje policija.

Kot je pojasnil direktor cirkusa Jonny Ortmann, je pri vsem skupaj šlo za nesrečen splet okoliščin. Zebri sta namreč pobegnili, ko so ju s tovornjakom pripeljali do prizorišča, pri čemer tovornjak ograjenemu prostoru ni uspel dovolj približati, zebri pa sta jo pri iztovarjanju ucvrli v napačno smer.