Po potresih in poplavah

FOTO: V Albanijo odhaja slovenska pomoč

J.P.
30. 9. 2019, 14.33
Posodobljeno: 30. 9. 2019, 14.37
Deli članek:

Potresa in poplave so naredile svoje.

Facebook
Skupna vrednost materialne pomoči s prevozom je ocenjena na 53.000 evrov.

21. septembra so se v Albaniji dvakrat zatresla tla. Prvi potres je bil jakosti 5,6, drugi 5,1. Obema je sledilo več kot 100 popotresnih sunkov. Kot poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, so bila najbolj prizadeta področja prefekture Durrës, Tirana, Elbasan, Diber, Lezha, Fier in Berat.

Dva dni pozneje so državo prizadele nevihte in močno deževje, kar je na območjih, ki sta jih že prizadela potresa, povzročilo hudourniške poplave. 24. septembra je postalo jasno, da je poškodovanih približno 1546 hiš, 125 večjih objektov, dva zdravstvena domova, pet mostov in štiri elektrarne.

"Pristojni organi Albanije so prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite EU Civil Protection & Humanitarian Aid - ECHO, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC), 24. septembra 2019, zaprosili za mednarodno pomoč v materialu, ki bi obsegala šotore, komplete prve pomoči, spalne vreče, odeje, prenosne postelje, posteljnino, črpalke, agregate, žaromete, lestve, motorne žage, modularne mostove, osnovna živila, satelitske posnetke Copernicus idr.)," so še zapisali na Upravi RS za zaščito in reševanje.

Ministrstvo za obrambo je tako predlagalo, da Slovenija ponudi pet šotorov S-2, 50 postelj in 5 agregatov. Skupna vrednost materialne pomoči s prevozom je ocenjena na 53.000 evrov. Mestna občina Ljubljana je temu pristavila še 150 postelj.