Uspeh slovenskih kirurgov

V UKC Ljubljana izvedli prvo 14-urno operacijo tumorja, ki se pojavi pri enem od milijon ljudi: mladeniču odstranili ledveni vretenci

A.S.
27. 9. 2019, 09.12
Posodobljeno: 27. 9. 2019, 09.55
Deli članek:

Na Ortopedski kliniki so v sodelovanju z drugimi kliničnimi oddelki in Onkološkim inštitutom izvedli prvo operacijo tumorja z odstranitvijo dveh celotnih ledvenih vretenc. Gre za zahteven poseg, ki ga izvajajo le v večjih terciarnih ustanovah, so sporočili predstavniki UKC Ljubljana.

Profi media
Fotografija je simbolična.

Slovenski zdravniki so pri mlajšem moškem po hudih bolečinah v križu z magnetno resonanco diagnosticirali redki maligni tumor, ki se pojavlja pri približno enem od milijon ljudi. Ta se je razširil na dve vretenci, kar je že resno ogrožalo pacientovo življenje.

Po konziliju na Onkološkem inštitutu ter posvetovanju s tremi večjimi tumorskimi centri v tujini (Nemčija, Madžarska, Italija), so bila mnenja o nadaljevanju zdravljenja različna, so zapisali predstavniki UKC Ljubljana. V centru za protonsko obsevanje v Trentinu so bili mnenja, da zgolj obsevanje ne bo prineslo zadovoljivega rezultata, »zato smo začeli načrtovati resekcijo dveh vretenc v enem bloku, pri čemer smo skušali ohraniti vse nevrološke strukture,« so sporočili.

Po posvetih so pacientu na Ortopedski kliniki odstranili dve vretenci in dve rebri ter jih rekonstruirali s sodobnimi implantati, ki omogočajo nadaljnje optimalno obsevanje. Gre za prvo tovrstno operacijo v Sloveniji, ki je trajala kar 14 ur. Izvedli so jo prvega julija letos, pacient pa je med posegom izgubil 2 litra krvi. Po operaciji je bil premeščen v enoto intenzivne terapije, kjer se je naslednji dan zbudil brez nevroloških izpadov.

Pri operaciji so sodelovali: specialista ortopedske kirurgije Miha Vodičar in David Martinčič, specialist anesteziologije Peter Poredoš, specialist torakalne kirurgije Matevž Srpčič in Aljaž Merčun ter operacijski tehniki in medicinske sestre.  

Pacient je hitro po posegu postal samostojen v vsakodnevnih opravilih in pri hoji, rentgensko slikanje pa je pokazalo uspešno rekonstrukcijo hrbtenice. Tudi bolečine so se zmanjšale. Brez takšne operacije bi bile možnosti za preživetje ničelne, sedaj pa zdravniki pričakujejo polno ozdravitev. Predvideno je še dodatno obsevanje s protonskimi žarki v Trentinu za uničenje potencialno lokalno razsejanih celic ob odprti biopsiji.