USPEŠEN ZAKLJUČEK

Uspešna gimnazijca, ki želita vedeti še več in spremeniti svet

M.G. / Štajerski tednik
27. 9. 2019, 06.55
Deli članek:

Za Hajdinčana Mitjo Kodermana in Ptujčana Tomaža Žgeča so se junija letos zaprla gimnazijska vrata. Svoja gimnazijska leta sta zaključila na najboljši možni način, z uspešno udeležbo na kemijski olimpijadi v Parizu in filozofski olimpijadi v Rimu.

C.G./Štajerski tednik
Mitja Koderman

Mitja Koderman bi, če bi se moral v devetem razredu osnovne šole še enkrat odločiti o nadaljevanju izobraževanja v srednji šoli, ponovno izbral Gimnazijo Ptuj. Tudi na maturi mu je šlo dobro, saj ni tako zahtevna, kot jo želijo predstaviti nekateri. Od vseh predmetov mu je šla kemija še najbolje, okupirala ga je že v osnovni šoli. Privlačila ga je zaradi urejenosti in reda, ki vlada v njej, pa tudi zaradi možnosti odkrivanja novih zakonitosti. Na kemijsko olimpijado so se pripravljali vsako soboto v Ljubljani, na fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, od januarja naprej. Uspešno je bilo treba opraviti tri izbirne teste. Najboljši štirje na zadnjih dveh testih, Mitja Koderman (Gimnazija Ptuj), Tijan Prijon (Gimnazija Bežigrad), Aleš Globočnik (Gimnazija Kranj) in Dren Gruden (Gimnazija Bežigrad), so dobili vozovnico za udeležbo na 51. kemijski olimpijadi v Parizu, kjer je letos sodelovalo več kot 309 mladih iz 80 držav sveta. Njihova spremljevalca sta bila dr. Andrej Godec (glavni mentor) in dr. Berta Košmrlj, oba s fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani.

Tekmovanje je potekalo v dveh delih, vsak je trajal pet ur. Prvi del je zajemal praktično delo v laboratoriju, v drugem delu pa je šlo za preizkus teoretičnih znanj. Vsi štirje udeleženci iz Slovenije so prejeli bronasta priznanja, kar je lep uspeh. Kemijo si je Mitja izbral tudi kot študijsko smer. Kaj bo po končanem študiju, še ne razmišlja. 

C.G./Štajerski tednik
Tomaž Žgeč

Tomaž Žgeč: »Psihologija me zanima že od nekdaj«

Tomaž Žgeč je hvaležen Gimnaziji Ptuj, da mu je po začetnem iskanju, saj je ni izbral ciljno, dala željo po znanju. Z njo pa je prišla tudi motivacija in posledično višje ocene v redovalnici. Vedno ni bilo rožnato, nekaj časa mu je bilo celo žal, da se ni vpisal v katero od šol z možnostjo mednarodne mature, a je vseeno zadovoljen. Tudi na maturi mu je šlo veliko bolje, kot je pričakoval. Udeležil se je filozofske olimpijade v Rimu. Za to tekmovanje so priprave samo v branju ali poslušanju stvari na socialnih omrežjih. Veliko mu je pomagal tudi mentor Miha Andrič. Olimpijada je potekala tik pred začetkom maturitetnega obdobja. Prvo srečanje s sotekmovalci je bilo kar stresno, saj je šlo za izjemne, nadarjene, prvovrstne dijake z nadpovprečnim razmišljanjem. Med samim tekmovanjem ni čutil nobenega pritiska. Vedel je, da ima za pisanje eseja na voljo pet ur in nič več. Na koncu se je proti pričakovanju vse dobro izšlo, dobil je bronasto medaljo, kar ga je zelo presenetilo. Prinesla mu je nov zagon za nadaljnje delo, ves trud je bil poplačan. Ponosen pa je bil tudi mentor Miha Andrič: »Letos se je tekmovanja IPO (International philosophy olympiad) udeležilo 100 dijakov in dijakinj iz 50 držav sveta. Vsaka država lahko namreč na tekmovanje prijavi do dva tekmovalca, ki sta prej izbrana v nacionalnem selekcijskem postopku. Letos sta se tekmovanja iz Slovenije udeležila Tomaž Žgeč (Gimnazija Ptuj) in Krištof Ocvirk (Gimnazija Bežigrad). Tomaž je prejel bronasto medaljo, Krištof pa posebno pohvalo za udeležbo.«  V prihodnosti se Tomaž vidi na kakšnem inštitutu, v raziskavah. Privlači pa ga tudi delo samostojnega psihologa.