Stiske študentov

Državna štipendija v petih letih nižja za 60 odstotkov

MiK/STA
26. 9. 2019, 20.25
Deli članek:

Do državne štipendije je upravičenih vedno več dijakov in študentov. Leta 2013 je bilo prejemnikov tovrstne državne pomoči dobrih 22.000, lani že več kot 46.000. V tem času se je povprečna državna štipendija znižala za 72 evrov in je lani znašala le še 122 evrov.

STA
V petih letih se je povprečna državna štipendija znižala.

Do državnih štipendij so upravičeni dijaki in študenti, ki izhajajo iz socialno šibkejših družin. Višina je odvisna od povprečnega dohodka v družini, in sicer povprečni mesečni dohodek na osebo v družini v preteklem letu pred oddajo vloge ne sme presegati 668,35 evra.

Vlogo za dodelitev državne štipendije lahko oddajo tudi udeleženci izobraževanja odraslih, ki niso zaposleni oziroma samozaposleni. Prav tako ne smejo biti vpisani v evidenco brezposelnih oseb oziroma ne smejo voditi gospodarske družbe ali zasebnega zavoda.

Več programov za socialno ogrožene

Študentsko življenje je povezano tudi s stroški, še posebej za tiste, ki v tem času ne bivajo doma. Socialno ogroženim študentom z enkratnimi finančnimi pomočmi lahko pomagajo tudi v Fundaciji Študentski tolar, medtem ko Hiša Srce lahko pomaga tudi s prehodno nastanitvijo v prestolnici.

Namen Fundacije Študentski tolar, ki jo je leta 2006 ustanovila študentska organizacija ljubljanske univerze, je pomagati študentom v stiski. »Glavni dejavnosti fundacije sta dodeljevanje nepovratnih denarnih in materialnih pomoči ter omogočanje subvencioniranih izobraževanj,« je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Damjan Vinko iz fundacije.

Programe nepovratne denarne pomoči izvajajo prek razpisov, ki jih lahko objavijo tudi večkrat na leto. Študent pa lahko prejme enkratno denarno pomoč v višini nekaj sto evrov. Lani je bilo v različne oblike pomoči vključenih 597 mladih, 196 jih je prejelo denarno pomoč, 171 študentom pa so omogočili obiskovanje katerega od subvencioniranih tečajev.

Letos so izvedli en razpis za nepovratno denarno pomoč, na katerem so ugodili stotim študentom. Trem so podelili pomoč v znesku 600 evrov, 19 študentov je dobilo po 500 evrov, 78 študentom pa so pomagali s po 400 evri. »Že več let zapored pomagamo tudi študentskim družinam v stiski, ob ugodeni vlogi prejmejo 400 evrov pomoči,« je pojasnil Vinko.

V fundaciji po besedah Vinka opažajo, da se vsako leto število prošenj spreminja in vsako leto je odvisno od trenutnega ekonomskega standarda ljudi in socialnih transferjev, ki jih prejmejo. »Študentje, ki se prijavljajo k nam, so namreč še vedno v veliki meri odvisni od različnih pomoči države, kot so državne štipendije, preživnine in socialne pomoči, ter od lastnega dela prek študentskega servisa,« je dejal.

Ob tem je spomnil, da socialno šibkim študentom pomagajo tudi s subvencioniranimi jezikovnimi tečaji, športno vadbo, brezplačnim lektoriranjem diplomskih in magistrskih nalog ter brezplačno psihosocialno pomočjo. V oktobru načrtujejo nov razpis za nepovratne denarne pomoči.

Brez plačila najemnine

V Študentski hiši Srce na Kersnikovi 4 v Ljubljani, ki je namenjena študentom, včasih tudi dijakom s težjimi socialnimi in denarnimi težavami, so od leta 2015 z nastanitvijo pomagali več kot sto mladim, je pojasnil Tilen Gorenšek iz Zavoda Študentska svetovalnica.

Po navadi gre za študente, ki ne izpolnijo pogojev za bivanje v študentskem domu ali imajo druge težave, zaradi katerih so ostali brez nastanitve. Nekateri se k njim zatečejo celo zaradi nasilja v družini, ko izčrpajo vse druge možnosti. »Do dvanajst študentov je nastanjenih v prenovljenih, svetlih in prostornih dvoposteljnih sobah s pisalnima mizama in omarama. Delijo si kuhinjo, dnevno sobo in kopalnico, ne plačujejo najemnine, le stroške bivanja, in sicer 50 evrov na mesec,« je dejal Gorenšek. Študent lahko v Hiši Srce prebiva en študijski semester in se medtem po njegovih besedah lahko v miru posveti študiju, osebnostnemu razvoju ter reševanju socialne stiske.