Agonija se nadaljuje

Lastniki Adrie Airways upajo na pomoč države, to pa naj bi vladi predlagala DUTB ...

S.R./STA
27. 9. 2019, 08.24
Posodobljeno: 27. 9. 2019, 08.28
Deli članek:

Agonija letalskega prevoznika Adria Airways se nadaljuje. Družba je tudi za danes odpovedala večino letov, izjema ostaja let iz Ljubljane v Frankfurt in nazaj.

Bobo
Vlada nekaj scenarijev za rešitev Adrie ima, so pa negotovi.

Vodstvo družbe še naprej išče sredstva, da bi Adrio ubranili pred stečajem in izgubo operativne licence, medtem ko lastniki upajo na pomoč države. Nemški finančni sklad 4K, naj bi tako danes znova čakal na odločitev vlade, ali bo družbi namenila štiri milijone evrov pomoči, s katerimi bi po njihovih ocenah lahko nadaljevali z letenjem, drugače naj bi družbo poslali v stečaj. 

Pomoči v taki obliki skoraj gotovo ne bo. To je med drugim poudaril tudi premier Marjan Šarec, gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izpostavil, da Adria pod obstoječim lastnikom ne bo dobila niti evra pomoči. 

Po neuradnih informacijah naj bi pri reševanju letalskega prevoznika sodelovala tudi Družba za upravljanje terjatev bank, kjer so sicer izpostavili, da jih je ministrstvo za gospodarstvo kot specialista za prestrukturiranje družb pozvalo k preučitvi finančnega stanja družbe Adria Airways. 

Po neuradnih informacijah POP TV je DUTB državi predlagala, da v Adrio vloži med 15 in 20 milijonov evrov ob dveh izpolnjenih pogojih. Adria mora izplačati preostanek avgustovske plače zaposlenim in poravnati članarino v mednarodnem združenju IATA. 

Letala zopet na tleh

Agencija za civilno letalstvo je v sredo dala družbi Adria Airways na voljo še teden dni, da predloži potrjen finančni načrt prestrukturiranja, sicer ji bo odvzela licenco za letenje. 

Letala Adrie Airways - teh je zaradi odpovedi najemnih pogodb vsak dan manj - so prizemljena že od torka. Družba je v ponedeljek zvečer sporočila, da zaradi "trenutno nezagotovljenega dostopa do svežega denarja, ki ga letalski prevoznik potrebuje za nadaljnje letalske operacije", začasno prekinja izvajanje vseh svojih letalskih operacij iz in v vse svoje baze. 

Čista izguba družbe je lani dosegla 18,95 milijona evrov, potem ko je bila v letu 2017 pri 5,44 milijona evrov. Glede na poročilo je imela Adria še leta 2017 2,63 milijona evrov kapitala, lani pa je bil ta že negativen, in sicer v višini 14,19 milijona evrov. 

Zaradi začasne zaustavitve letalskih operacij je na tleh v torek in sredo ostalo 3700 potnikov, odpovedanih pa je bilo 158 letov. Za četrtek je medtem Adria odpovedala 100 poletov, za danes pa 97. Število potnikov, ki v teh dneh ne bo moglo potovati z Adrio, pa je nekaj manj kot 10.000.