Slovenija

Cedevita Olimpija danes v Superpokalu, nato na prvo resno domačo tekmo

P.R.
27. 9. 2019, 09.17
Posodobljeno: 27. 9. 2019, 09.24
Deli članek:

Moštvo Cedevite Olimpije bo danes v Zagrebu odigralo četrtfinalno tekmo Superpokala Lige ABA z beograjskim FMP-jem.

Revija Zvezde
Jaka Blažič je v dobri formi.
Domači uvod v sezono se bo začel v sredo, 2. oktobra, ob 19.30, v Areni Stožice, ko na prvo tekmo 7Days EuroCupa prihaja Darušafaka.

Tekma med izbranci glavnega trenerja Slavena Rimca in FMP-jem se bo začela ob 17. uri. Za košarkarje Cedevite Olimpije bo to prvi uradni obračun v zgodovini kluba pod novim imenom. Evropski košarkarski javnosti so se Zmaji sicer prvič uradno predstavili 11. septembra v Hali Tivoli proti ratiopharmu iz Ulma, v letošnjem pripravljalnem obdobju pa so na osmih pripravljalnih tekmah zabeležili šest zmag. Na drugi strani je FMP na sedmih tekmah v pripravljalnem obdobju zabeležil štiri zmage, doživel dva poraza, tekma z romunsko Oradeo pa se je zaključila z neodločenim izidom.

Spoznavanje na pripravah

Košarkarji Cedevite Olimpije so s pripravljalnim obdobjem začeli že v začetku avgusta. Ob dejstvu, da je moštvo praktično povsem novo, je bil zgodnji začetek priprav povsem pričakovan, igralci in strokovni štab pa so zadnji mesec in pol izkoristili predvsem za spoznavanje drug drugega.

»Bolj ali manj sem vse igralce poznal že pred začetkom pripravljalnega obdobja. Že pred začetkom priprav smo vedeli, da imamo zelo močno zasedbo na branilskih položajih, tega pa se zavedajo tudi vsi igralci,« je po sobotni tekmi s Šentjurjem, ki so jo Zmaji odigrali za zaprtimi vrati tivolske dvorane, povedal glavni trener Cedevite Olimpije, Slaven Rimac. Ljubljančani so v tem poletju odigrali osem pripravljalnih tekem in zabeležili šest zmag. Edina poraza so doživeli v Kranjski Gori proti Nižnem Novgorodu, ter v Italiji na finalni tekmi pripravljalnega turnirja proti Cantuju. Rimac se zaveda, da bo začetek nove tekmovalne sezone težaven za vse, ki bodo v prihajajoči sezoni nosili dres z zeleno-oranžnimi odtenki. »Na tekmah je vseskozi vidno, da igramo zelo energično praktično od prve do zadnje minute, in da se nikoli ne predamo. Vedeti pa moramo, da bo začetek nove sezone zahteven, tako kot je to vsakič na samem začetku sezone, zato bomo morali dati na vseh tekmah vedno vse od sebe, če želimo računati na zmage.«

Kot glavni nosilec igre Cedevite Olimpije se je v pripravljalnem obdobju več kot dokazal Jaka Blažič, ki je bil tudi na zadnji pripravljalni tekmi s Šentjurjem vnovič najboljši strelec Zmajev. Povratnik v Stožice že pogleduje k domači premieri v 7Days EuroCupu z Darušafako, ki bo v sredo, 2. oktobra, v Stožicah.

»Za nami je malo več kot mesec dni pripravljalnega obdobja, med katerim smo se dodobra spoznali s soigralci. Vsak od nas je dal vse od sebe, da se čim hitreje navadimo na sistem igre glavnega trenerja Rimca in se hkrati čim bolje pripravimo na novo tekmovalno sezono. Zagotovo lahko tisti povsem idealni ritem na igrišču pričakujemo čez kakšen mesec ali dva, ampak pomembno je, da smo na pravi poti,« na pripravljalno obdobje pogleduje Blažič.

Okrepitev s Simonovićem

Na ponedeljkovem dopoldanskem treningu se je moštvu prvič po zaključku svetovnega prvenstva na Kitajskem pridružil tudi Marko Simonović. Po uvodnem 'testu' z novimi soigralci je Simonović povedal: »Občutki po prvem treningu so odlični. Vsi soigralci so me toplo sprejeli in želim si, da čim hitreje ulovim pravi ritem in se navadim na sistem igre glavnega trenerja. Veselim se prvih tekem in komaj čakam, da se začne nova sezona. Dal bom vse od sebe, da čim hitreje ulovim ritem ekipe in na čim boljši način pomagam soigralcem.«

Ob napornem ritmu priprav srbske reprezentance in tekmah na svetovnem prvenstvu Simonović ni imel veliko priložnosti, da spremlja nove soigralce, kljub temu pa meni, da bo prilagoditev na nov sistem igre in soigralce, hitra.

»Spremljal sem moštvo in rezultate, a tekem zaradi ritma priprav srbske reprezentance in svetovnega prvenstva nisem uspel gledati. Videl sem nekaj vrhuncev tekem, ki so bili objavljeni na spletu. Vse fante poznam, prav tako člane strokovnega štaba in trenerja Rimca, zato mislim, da mi privajanje na moštvo ne bo predstavljalo prevelikega problema,« optimistično pred začetkom sezone razmišlja Simonović.

Na prihod Simonovića z veseljem gleda tudi Rimac, ki je v mozaik igralcev tako dobil še zadnji člen, ki je manjkal praktično skozi celotno pripravljalno obdobje.