DOBER BIZNIS

Minister Počivalšek in njegova afera

I.K.
5. 9. 2019, 20.12
Deli članek:

Tudi bodoči predsednik SMC ima svojo afero maketa; ob sebi ima uradnico, ki s svojim zasebnim podjetjem posluje z državo.

STA
Karin Žvokelj je solastnica podjetja MK projekt, ki uspešno sodeluje z državo.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je edini kandidat za novega predsednika SMC, postopek vlaganja kandidatur pa se je iztekel v soboto. Čeprav je bilo sprva predvideno, da bo kongres SMC, na katerem se bo z vrha stranke poslovil dosedanji predsednik Miro Cerar, 5. oktobra, so iz stranke danes sporočili, da bo že 21. septembra v Ljubljani. Premier Miro Cerar se je vnovični kandidaturi odpovedal, potem ko je javno podporo stranke zdesetkala afera maketa z drugim tirom.

Ministrovo breme

Toda tudi Počivalšek ni brez bremena. Na njegovem ministrstvu je še vedno vodja službe za razvojna sredstva Karin Žvokelj Jazbinšek, ki je polovična solastnica podjetja MK projekt, ki je bilo pred tremi leti izbrano na razpisu za vrednotenje uspešnosti porabe evropskih sredstev. Naročnik vrednotenja je bila služba vlade za razvoj in kohezijska sredstva, ki jo je takrat vodila ministrica Alenka Smerkolj.

STA
Podjetje Karin Žvokelj je sodelovalo tudi s Termami Olimia, ko jih je vodil Počivalšek.

Konflikt interesov

Ministrstvo za gospodarstvo, ki ima prostore v isti stavbi kot SVRK, v postopku formalno ni sodelovalo, toda Žvokljeva se na tem ministrstvu ukvarja z razvojnimi sredstvi, njeno zasebno podjetje pa drugim podjetjem svetuje pri subvencijah in pridobivanju teh sredstev. Za ta projekt je zasebno podjetje javne uslužbenke na račun države zaslužilo 150 tisoč evrov, kar pa zdaleč ni njegov edini posel z državo. Zato gre za konflikt interesov, o katerem pa minister Počivalšek noče nič slišati in Žvokljevi zaupa še naprej.

Sodelovala že prej

Še več, Žvokljeva je na tem položaju ostala tudi po tem, ko je vlado iz rok Mira Cerarja prevzel Marjan Šarec, saj je Počivalšek tudi v novi vladi gospodarski minister. Po poročanju medijev naj bi Žvokljevi poskušal urediti tudi stalno zaposlitev na ministrstvu. Podjetje MK projekt je sodelovalo tudi s Termami Olimia, ki jih je do prihoda v vlado vodil Počivalšek, iz Podčetrtka pa je tudi mož Žvokljeve Miha Jazbinšek.