Volk in medved

Sklenili dogovor, z zvermi se bo ukvarjala posebna delovna skupina

S.R./STA
5. 9. 2019, 18.14
Posodobljeno: 5. 9. 2019, 18.29
Deli članek:

Ukrepe za upravljanje z medvedom in volkom, s katerimi bi zagotovili tako ugodno stanje populacije zveri kot sobivanje s človekom, bo dorekla posebna delovna skupina, so sklenili na današnjem sestanku na kmetijskem ministrstvu. Med drugim bo odločila, ali bodo za ti dve zveri določili območja, na katerem bosta lahko živeli.

STA
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec ter minister za okolje in prostor Simon Zajc sta se sestala s predstavniki nekaterih institucij na temo sprememb upravljanja z zvermi.

Sestanek, do katerega je prišlo po grožnjah sindikata kmetov s protesti in pozivu k odstopu okoljskega ministra Simona Zajca, potem ko se je povečalo število napadov volkov na rejne živali, je bil konstruktiven, sta v izjavi za medije ocenila Zajc in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec. Izrazila sta zadovoljstvo, da se je razprava o upravljanju z zvermi le preselila za (strokovno) mizo.

Sodelujoči - poleg obeh ministrstev še zavod za gozdove, zavod za varstvo narave, agencija za okolje, kmetijsko-gozdarska zbornica in sindikat kmetov - so se med drugim dogovorili, da bodo v 14 dneh ustanovili delovno skupino, v kateri bodo predstavniki danes sodelujočih ter tudi nevladnih organizacij in drugih strokovnjakov. 

Pot do rešitve

Skupina bo dorekla, ali je najprimernejši način za upravljanje z medvedom in volkom določitev optimalnega števila osebkov posamezne zveri ali rajonizacija - opredelitev območij, kjer bosta lahko medved in volk živela, je po sestanku v Ljubljani povedal Zajc. 

"To je pravi način, da se te teme lotimo. Z vseh strani je bilo zaznati pripravljenost, da se zadeve umirijo in da pridemo do rešitve, ki bo omogočila, da imamo ugodno stanje (populacije zveri) in da imamo normalno zmožnost bivanja na teh območjih (kjer prihaja do napadov na rejne živali)," je dejal Zajc. Skupina bo ukrepe opredelila najkasneje do naslednje pašne sezone, je povedal minister. 

Na sestanku so med drugim govorili tudi o tem, kako bi lahko ukrepe, ki so namenjeni rejcem za zaščito domačih živali pred napadi zveri - kot je sofinanciranje postavitve ograje in nakupa pastirskih psov -, izboljšali, je povedala Pivčeva.

Volk in medved se morata od tam umakniti

Tudi predsednik sindikata kmetov Anton Medved je ocenil, da je bil sestanek konstruktiven. "Se premika. Naše zahteve so bile uslišane; nismo pričakovali, da se bo danes uredilo v celoti. Dobili smo zagotovila, da se bo začelo premikati in da bo v 14 dneh ustanovljena skupina, ki bo določila rajonizacijo - da bodo zveri tam, kjer so tudi zgodovinsko bile. Vztrajamo, da se morata volk in medved iz 'nezgodovinskih' predelov umakniti," je dejal. Izrazil je pričakovanje, da bodo ukrepi izvedeni do naslednje pašne sezone. 

Glede rajonizacije oz. conacije je direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem povedal, da je za medveda nekoč že obstajala - določene so bile osrednja cona, prehodna cona, ki je omogočala stik živali s sorodniki v širšem okolju, in cona, kjer medvedov ni bilo. Za volka conacije ni bilo, jo je pa po Oražmovih besedah mogoče brez težav določiti. 

Tako za medveda kot volka bi bilo idealno prostrano strnjeno gozdno območje - kakršnega v Sloveniji ni; približek je kočevsko in notranjsko območje, je dejal Oražem. Odločitev o območjih po njegovih besedah ne bo temeljila le na tem, kako posamezna vrsta živi, ampak tudi na družbeni sprejemljivosti. "Ta je temelj za dolgoročni obstoj teh živali povsod po svetu. Če namreč ni vse v nekih okvirih, ki jih družba lahko sprejme, to obstoj živali dolgoročno bolj ogroža kot trenutni odstrel," je dodal Oražem. 

Šakal

Na sestanku so govorili tudi o upravljanju s šakalom, ki bo zaradi ugodnega stanja populacije umaknjen s seznama ogroženih zavarovanih živali, na katerem sta med drugim rjavi medved in volk. Ostal bo zavarovana vrsta, bodo pa z njim upravljali po predpisih, ki ureja lovstvo. Kot je povedal Oražem, bo načrt za upravljanje s šakalom, v katerem bo med drugim določena kvota za odstrel, določen v naslednjih tednih.