Noga

Šarec odslovil Kralja, namignil na klientelizem drugje

B.K./STA
29. 8. 2019, 17.07
Posodobljeno: 29. 8. 2019, 20.07
Deli članek:

Predsednik vlade je sporočil, da Brane Kralj ne bo več generalni sekretar stranke LMŠ.

Bobo
Marjan Šarec in Brane Kralj

Predsednik vlade Marjan Šarec, ki predseduje tudi stranki LMŠ, je popoldan sporočil, da Brane Kralj ne bo več opravljal funkcije generalnega sekretarja stranke LMŠ. Kralj naj bi po njegovih besedah ravnal "naivno, neizkušeno in nepravilno." Kljub izgubi funkcije pa bo ostal član LMŠ.

Šarec je zatrdil, da za klic, v katerem naj bi Kralj lobiral za Šoltesa, ni vedel. "Šoltesa čisto spoštujem, toliko ga pa nimam rad, da bi zaradi njega žrtvoval generalnega sekretarja," je dejal v izjavi.

Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović je pristojnim institucijam prijavila domnevne pritiske po imenovanju nekdanjega šefa računskega sodišča in evropskega poslanca Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista. Za pritiske je obtožila generalnega sekretarja LMŠ Kralja.

V dopisu, ki ga je objavil spletni portal Požareport, je navedeno, da je Kralj Prijovićevo 21. avgusta poklical in ji naročil, da "država pričakuje imenovanje Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

Šarec je na to odvrnil, da Kralj ni mogel lobirati v imenu države, saj je generalni sekretar stranke, v imenu države pa lahko deluje samo vlada.

Šarec je ob tem dejal, da klic ni bil tako "brutalen", kot se je to prikazovalo, in da je "resnica nekje vmes". Kralju tudi verjame bolj kot tistim ljudem, "ki verjetno zadeve ne bi prijavili, če bi klical nekdo prave sorte," je še dejal premier.

Primer preiskuje policija

Kraljevo posredovanje je pod drobnogled vzela policija, na podlagi prijave Prijovićeve pa je postopek uvedla tudi KPK. Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da policija preučuje, ali so podani razlogi za sum za obstoj kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti. Če se bodo razlogi za sum potrdili, bo policija izvedla vse potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili, so navedli.