Kraljevsko kadrovanje

Prijovićeva o "brutalnih pritiskih", Štefanec pravi, da gre za resno zadevo

G.G./STA
29. 8. 2019, 10.43
Posodobljeno: 29. 8. 2019, 12.53
Deli članek:

Pred Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) je bila danes zaslišana predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović.

Bobo
Predsednica nadzornega sveta Uradnega lista Irena Prijović

STA
Predsednik KPK Boris Štefanec.

Povedala je, da so bili pritiski generalnega sekretarja LMŠ Braneta Kralja »brutalni«. Privolila naj bi v soočenje s Kraljem pred organi KPK, piše 24ur.com.

Kralj ji je, tako Prijovićeva, naročil, da "država pričakuje imenovanje Igorja Šoltesa za direktorja Uradnega lista, in zahteval poročanje o kadrovskem postopku njemu mimo in pred kakršno koli komunikacijo s SDH".

"Kdo je države, v imenu katere govori"

"Če so navedbe, da je bil poseg Kralja v imenu Slovenije, resnične, potem ne vem, s kakšno pravico je to naredil. Kdo je država, v imenu katere govori? Kdo je tisti šef, v imenu katerega govori?" se ob tem sprašuje predsednik KPK Boris Štefanec, ki se mu zdi nepojmljivo, da se v naši državi dogajajo takšne stvari.

Na vprašanje, kakšna je zagrožena sankcija, pa je Štefanec odgovoril, da komisija neposrednih sankcij nima. "Organi, ki so nekoga postavili na določeno funkcijo, so dolžni po ugotovitvah komisije oceniti stanje in ustrezno reagirati. Teh reakcij je v Sloveniji daleč premalo," je navedel. KPK je po njegovih besedah vest in ogledalo slovenske družbe. Družba bi pa morala, kot je poudaril Štefanec, biti toliko ozaveščena, da neetičen, koruptiven, neintegriteten in netransparenten dogodek obsodi. Ob tem je spomnil, da so nekorektni kadrovski postopki v Sloveniji stalnica, na katere komisija opozarja že dlje časa.

Pojasnilo Kralja

Kralj je že včeraj potrdil, da je klical Prijovićevo  glede imenovanja Šoltesa. Pravi, da je želel zgolj povedati, da je Šoltes dober kandidat. Ni želel odgovoriti na vprašanje, ali bo odstopil. "Poklical sem gospo Ireno Prijović in ji omenil, da bi bil dr. Igor Šoltes lahko dober kandidat za direktorja Uradnega lista. Obžalujem, da je gospa razumela to kot pritisk, kajti namen mojega klica je bil zgolj povedati, da je nekdanji predsednik Računskega sodišča in kandidat Desus na evropskih volitvah po moji oceni dober kandidat za to mesto," je pojasnil Kralj.

Kdo je Irena Prijović?

Irena Prijović je sicer od leta 2004 izvršna direktorica  Združenja nadzornikov Slovenije, kjer je predsednik Borut Jamnik, eden najbolj vplivnih mož v Sloveniji. Od maja 2010 do aprila 2017 je bila članica nadzornega sveta Petrola in članica revizijske komisije. Od novembra 2018 je predsednica nadzornega sveta Uradnega listao. Od septembra 2018 je članica Komisije za prejemke pri Družbi za upravljanje terjatev bank in od leta 2013 članica Akreditacijske komisije nadzornega sveta Kad.