OVIRANJE PROMETA

Če terasa ovira pešce, lahko gostinca doleti kazen – 1000 evrov

Dženana Kmetec / Štajerski tednik
26. 8. 2019, 19.30
Posodobljeno: 26. 8. 2019, 19.46
Deli članek:

Če ima lokal teraso, mora ob njej zagotoviti prostor za nemoten prehod pešcev, invalidov in mamic z vozički, sicer sledijo globe, in to ne nizke.

Č.G.
Ena od ptujskih gostinskih teras.

Terase ne le da so privlačne, so že skoraj nujen del za obratovanje gostinskih lokalov, predvsem v poletnih mesecih.Ptujska občina ima z gostinci sklenjenih 11 pogodb za postavitev gostinskega vrta, zneski uporabnin za najem pa se precej razlikujejo.

Skladno z zakonom ptujska občina oddaja del javne površine, ki je v njeni lasti, v uporabo za namene postavitve gostinskega vrta. To pomeni, da z gostinci sklene pogodbo, višino uporabnine pa določi na podlagi Odloka o rabi javnih površin v Mestni občini Ptuj, v katerem je opredeljeno tudi obdobje postavitve gostinskega vrta. 

Dreamstime
Kazni za neupoštevanje odloka so od 200 do 1000 evrov.

Različne cene

»Uporabnina se odmeri vnaprej in za vse dni koledarskega leta, v katerem je gostinski vrt postavljen, vendar se plačuje mesečno,« so pogoje najema predstavili na ptujski občini. Ob podani vlogi se poravna še upravna taksa. Omenjeni odlok, ki ureja to področje, je bil nazadnje spremenjen pred šestimi leti. Določa, da se uporabnina izračuna na podlagi faktorja (razlikuje se po območjih oziroma conah mesta), odvisna pa je tudi od števila dni ter kvadrature uporabljene površine. Podoben izračun velja za prodajno mesto za organizirane sejme. Gostinske cone v mestu so razdeljene na tri cone. V tretji je vrednost skoraj za polovico nižja kot v prvi, kar za gostince pomeni različne zneske najema.

Kaj če moti pešce?

S podpisom pogodbe se gostinci zavežejo ne le, da bodo plačevali uporabnino, temveč tudi spoštovali Odlok o rabi javnih površin. Ta določa, kako so gostinske terase v mestu opremljene, kakšne so omejitve pri postavljanju, zagrožene globe za kršitve in podobno. Med drugim je v odloku tudi določba, da mora biti ob gostinskem vrtu zagotovljen prostor za prehod v širini, ki omogoča nemoten prehod pešcev, invalidov in mamic z vozički, vendar ne manj kot 1,2 metra. »S tem zagotavljamo varen in nemoten promet vseh uporabnikov javne površine,« so zagotovili na ptujski občini.

Višina kazni

Mestna občina Ptuj je lani iz naslova uporabnin za rabo javnih površin prejela 15.110 evrov. V slednje so zajete tako uporabnine za gostinske vrtove kot za premične prodajne objekte, torej »kioske« s hrano, sladoledom ... 

Ali se gostinci tega držijo, je seveda drugo vprašanje. Nadzor nad izvajanjem odloka opravlja Medobčinska inšpekcija Skupne občinske uprave občin v Spodnjem Podravju, ki bi lahko v primeru kršitev izrekala globe. Te so zelo visoke; od 200 pa vse do 1000 evrov. Zagrožena kazen za oviranje prometa, ne le s stoli in mizami, temveč celo s postavitvijo cvetličnih korit v nasprotju z odlokom, je kar 1000 evrov. Na Ptuju je prepovedano postavljati tudi tende, različne nadstreške, ograje, šotore in druge podobne načine zavetrovanja oziroma označevanja gostinskih vrtov (razen če je s pogodbo drugače določeno). V historičnih območjih mesta je jasno določena tudi postavitev senčnika, ki bi morali biti v barvi naravnega platna, brez reklamnih napisov, razen imena in logotipa lokala.