239 prijav

Kdo lahko postane pomožni policist?

Mihael Korsika
16. 8. 2019, 20.40
Deli članek:

Letos so bili objavljeni trije razpisi za redno ali pogodbeno delo v policiji, na katere se je prijavilo skupno 811 kandidatov. Konec julija se je iztekel prvi rok prijave na razpis za pomožne policiste. Prijavilo se je 239 kandidatov.

STA
Policija išče okrepitve.

Ministrstvo za notranje zadeve je v luči povečanega števila nezakonitih prehodov prek državne meje in kriminala, ki je s tem povezan, objavilo več razpisov, s katerimi želijo okrepiti policijske vrste. Policija tako išče dodatne policiste, policiste nadzornike državne meje in pomožne policiste.

Konec julija je potekel prvi rok prijave na razpis za pomožne policiste; prijavilo se je 239 kandidatov, so nam sporočili s policije. Na ministrstvu sicer še niso pregledali vseh prijav, zato še ni jasno, koliko jih dejansko izpolnjuje razpisne pogoje.

Za letno pripravljenost 2306 evrov bruto

Pomožni policisti lahko postanejo državljani, stari od 18 do 60 let, ki imajo ustrezne psihofizične sposobnosti in vsaj srednjo strokovno ali srednjo splošno izobrazbo. »Običajno formalnih pogojev ne izpolnjuje približno deset odstotkov prijavljenih,« pravi vodja Sektorja za odnose z javnostmi na Generalni policijski upravi Vesna Drole.

Policija bo v svoje vrste predvidoma vzela vse, ki izpolnjujejo formalne pogoje in bodo uspešno opravili izbirni postopek, v sklop katerega spadajo preizkus telesnih zmogljivosti, psihološko testiranje, zdravniški pregled, razgovor z izbirno komisijo in seveda varnostno preverjanje. Pomožni policist pa ne more biti rezervist Slovenske vojske niti ne sme biti obsojen za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti.

Kandidati, ki bodo prestali vsa sita in bodo izbrani, bodo za svoje delo oziroma pripravljenost plačani. Zakonodaja omejuje vpoklic in usposabljanje na največ 30 dni v koledarskem letu. Plača za ta čas znaša 964,94 evra bruto, kar je dobrih 80 evrov nad minimalno plačo.

Za celoletno pripravljenost bodo dobili 2306 evrov bruto, a se ta znesek sorazmerno zniža glede na število dni vpoklica ali usposabljanja, saj jim za to obdobje pripada plača. Naslednji rok za oddajo prijav za pomožne policiste poteče 31. januarja prihodnje leto.

Skupno 811 prijav

V prvi polovici leta pa sta se iztekla razpisa za policiste in policiste nadzornike državne meje. Na razpis za policista, ki se je iztekel 18. marca, se je po navedbah vodje Sektorja za odnose z javnostmi na policiji prijavilo 477 kandidatov. »Izbirni postopek je za zdaj uspešno opravilo 95 kandidatov, 14 kandidatov pa je še v izbirnem postopku,« so pojasnili.

Prav tako še ni zaključen postopek za policijske nadzornike državne meje, v katerem so na policiji do roka, to je 15. maja, prejeli prijave 135 kandidatov. »Trenutno je v postopku 17 kandidatov,« je povedala Droletova. Za policiste, policijske nadzornike državne meje in pomožne policiste je tako ministrstvo za notranje zadeve prejelo skupno 811 prijav.