VRHUNEC SEZONE

Vroči avgust: Slovenija popolnoma razprodana

Ž.K.
16. 8. 2019, 20.05
Deli članek:

Prerili smo ponudbo v slovenskih turističnih krajih in ugotovili, da bi družine razmeroma ugodno namestitev iskale zaman. Prostih sob praktično ni.

Profimedia
Praznih postelj v Portorožu ni.

Če ste si tik pred zdajci zaželeli te dni preživeti v katerem od najbolj prepoznavnih slovenskih turističnih krajev, ste se znašli pred misijo nemogoče. Prostih kapacitet te dni praktično ni. Preverili smo ponudbo na najbolj znanih spletnih aplikacijah za rezervacijo turističnih namestitev, kot so Booking.com, Trivago in Airbnb. Družina dveh odraslih in dveh otrok v ljubljanskih hotelih ne bi našla prostega mesta. Glede na podatke, ki jih ponuja Booking.com, bi najbližjo prosto sobo našli 15 kilometrov iz mesta. Portal Airbnb v središču Ljubljane najde vsega pet lokacij, kjer bi se lahko nastanili, a bi morali za to odšteti najmanj 214 evrov za noč, najdražji apartma, ki je še na voljo v Ljubljani, pa stane kar 1014 evrov na noč.

Na Bledu vse polno

Glede na podatke Booking.com so popolnoma zasedene tudi vse hotelske namestitve na Bledu. Prostega mesta ne v apartmajih ne v hotelih ni našel niti Trivago, tudi Airbnb kaže, da je okoli jezera vse zasedeno, najbližji prost apartma, za katerega je treba odšteti 200 evrov na noč, je šele v Radovljici.

V Portorožu le še plovila

Zaman boste proste postelje iskali tudi na Obali, v Portorožu, Piranu in drugih krajih. Booking.com ponuja vsega eno namestitev, v okolici Strunjana, za katero bi morala družina odšteti več kot 400 evrov na noč. Trivago ne najde nobene proste namestitve v okolici 20 kilometrov od središča Portoroža, medtem ko Airbnb ponuja vsega štiri namestitve na celotni Obali, od tega sta dve na plovilih, katerih najem krepko presega tisoč evrov na dan, najcenejši pa je apartma dva kilometra iz Ankarana, kjer bi družino bivanje v teh dneh stalo 285 evrov na noč.

Pohvale za turizem

Slovenija je očitno trenutno zelo priljubljena turistična destinacija, zato ne preseneča, da jo je pred dnevi v Las Vegasu v ZDA globalno združenje ponudnikov na področju luksuzne in butične potovalne industrije Virtuoso razglasilo za najbolj vročo destinacijo leta.

Veliki zaslužki

Velik naval turistov se pozna tudi v večjem zaslužku. Banka Slovenije je objavila, da je Slovenija v prvem polletju beležila 1,16 milijarde evrov prilivov od izvoza potovanj, kar je skoraj pet odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. V enakem obdobju je število prihodov turistov po podatkih statističnega urada poraslo za 6,4 odstotka, število njihovih prenočitev pa za 4,3 odstotka. Slovenski turizem je od izvoza potovanj v prvem polletju iztržil za 4,8 odstotka več prihodkov kot v prvih šestih mesecih lani. Takrat so prihodki znašali 1,11 milijarde evrov. Samo junija je vrednost izvoza potovanj dosegla 243 milijonov evrov, kar na letni ravni pomeni 9,3-odstotno rast. V 12 mesecih do konca junija pa so se prihodki ustavili pri 2,76 milijarde evrov. Lani so prihodki od izvoza potovanj v Sloveniji dosegli 2,7 milijarde evrov, kar je glede na leto 2017 pomenilo 11,6-odstotno rast.