Najbolje v energetiki

Povprečna plača se je junija znižala, največ so izgubili rudarji

S.R./STA
16. 8. 2019, 11.42
Posodobljeno: 16. 8. 2019, 11.44
Deli članek:

Zaposleni v Sloveniji so junija v povprečju prejeli 1717,78 evra bruto oz. 1107,96 evra neto plače. Bruto plača je bila od majske nominalno nižja za 0,6 odstotka in realno za 0,9 odstotka, neto plača pa za 0,5 oz. 0,8 odstotka.

Profimedia
Znižanje povprečne plače je bilo najbolj opazno v rudarstvu, zvišanje pa v oskrbi z električno energijo, plinom in paro.

Kot je danes objavil državni statistični urad, se je povprečna neto plača junija v primerjavi z majem v javnem sektorju zvišala za 0,3 odstotka, v zasebnem sektorju pa znižala za odstotek. Najbolj občutno zvišanje povprečne neto plače je bilo na mesečni ravni v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, in sicer za 9,5 odstotka, največje znižanje pa v dejavnosti rudarstvo, kjer so plače zdrsnile za 3,7 odstotka. 

Statistiki so postregli tudi s podatki za prvo polletje. Povprečna mesečna plača se je v prvih šestih mesecih glede na enako obdobje lani zvišala. V bruto znesku se je nominalno okrepila za 4,3 odstotka, realno pa za 2,8 odstotka. V neto znesku je bilo nominalno zvišanje 3,6-odstotno, realno pa 2,1-odstotno. Povprečna mesečna neto plača se je med januarjem in koncem junija glede na enako obdobje lani zvišala v obeh sektorjih: v javnem sektorju za 4,5 odstotka, v zasebnem sektorju pa za 3,3 odstotka. 

Razen v rudarstvu

Povprečna mesečna neto plača je bila v prvem polletju v letni primerjavi višja v vseh dejavnostih, razen v dejavnosti rudarstvo, kjer je bila za 3,6 odstotka nižja. Najvišja je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro, kjer je znašala 1594,14 evra. 

V prvih šestih mesecih letos se je sicer povprečna plača najbolj zvišala zaposlenim pri pravnih osebah v statistični regiji jugovzhodna Slovenija, in sicer za 5,4 odstotka bruto oz. 4,5 odstotka neto. Kljub temu pa so imeli najvišjo povprečno mesečno plačo zaposleni pri pravnih osebah v osrednjeslovenski statistični regiji, ki so v žep pospravili 1914,43 evra bruto oz. 1.215,92 evra neto.