trgovinska menjava

Nemčija najboljša partnerica, Ruska kapelica še ni prinesla blagoslova

Gašper Petovar
5. 8. 2019, 20.56
Posodobljeno: 5. 8. 2019, 20.56
Deli članek:

Slovenija je lani z vsemi državami, s katerimi posluje oziroma sodeluje, zamenjala za 74,5 milijarde evrov blaga, kar je okoli 10 odstotkov več, kot je bilo menjave leta 2017. Izvoza blaga in storitev je bilo za 38,9 milijarde, uvoza blaga in storitev pa je bilo za 35,6 milijarde evrov. Pod črto je bilo lansko leto za trgovinsko menjavo boljše kot leto prej.

STA
Države EU so najmočnejše trgovinske partnerice Slovenije.

Na ministrstvu za gospodarstvo so pojasnili, da je blagovna menjava z vsemi državami skupaj lani znašala 61,6 milijarde evrov, kar je 10,2 odstotka več kot v letu 2017. Storitvena menjava Slovenije z vsemi državami skupaj je v letu 2018 znašala 12,9 milijarde evrov, kar je 9,0 odstotka več kot v letu 2017.

Najboljši partnerji

Slovenija je imela lani največ blagovne menjave z Nemčijo za slabih 12 milijard evrov, z Italijo je imela menjave za osem in pol milijarde evrov, z Avstrijo dobrih pet in pol milijarde, sledi Hrvaška, s katero smo izmenjali za štiri milijarde evrov blaga in storitev, tri milijarde blagovne menjave je bilo lani s Francijo, z Madžarsko malo več kot dve milijardi evrov, še nekoliko manj smo imeli menjave s Poljsko.

Blago, ki ga izvažamo

Največ smo izvozili avtomobilov in drugih motornih vozil za prevoz ljudi, zdravil, »ki sestoje iz pomešanih ali ne pomešanih proizvodov za terapevtsko ali profilaktično uporabo, za prodajo na drobno,« pojasnjujejo na ministrstvu za gospodarstvo. Izvažali smo še olja, dobljena iz nafte, in olja, dobljena iz bituminoznih mineralov, dele in pribor za motorna vozila, električno oprema za razsvetljavo in signalizacijo, vetrobranske brisalce, naprave za odmrznitev in naprave za razmeglitev, električno energijo, elektrotermične aparate in naprave za gospodinjstvo in še druge reči.

STA
Niti ceremonije pri Ruski kapelici ne povečajo blagovne menjave med našo državo in Rusijo, ki je bila najvišja leta 2013, ko je bilo za 1,47 milijarde evrov menjave.

Uvoz

Uvozili pa smo med drugim največ olj, dobljenih iz nafte, in olj, dobljenih iz bituminoznih mineralov in podobno. Uvozili smo še odpadna olja, avtomobile in druga motorna vozila, taka zdravila, kot smo jih izvažali, pa električne aparate za žično telefonijo in telegrafijo, električno energijo in še mnogo drugega.

Storitve, ki jih je Slovenija v letu 2018 največ izvozila, so potovanja, transport in ostale poslovne storitve in prav to so tudi storitve, ki jih je Slovenija v letu 2018 največ uvozila.  

Stavi politika na napačnega konja?

Zanimivo pa je, da trgovinska menjava med Slovenijo in Rusijo ni takšna, kot bi nemara pričakovali ob izpostavljanju pomena ruskega trga vsaj pri zadnjih treh vladah, ko se je naša država nekajkrat obrnila proti Evropski uniji zavoljo »slovensko-ruskih odnosov«. Menjava med Slovenijo in Rusijo se ne more primerjati z menjavo z državami EU. Hrvati, Madžari in Poljaki so naš bistveno močnejši gospodarski partner kot Rusija, ki se ji je še posebej prejšnji zunanji minister Karl Erjavec klanjal na vsakem koraku. Lani smo imeli z največjo državo na svetu po površini dobro milijardo trgovinske menjave.