Drama na nebu in tleh

VIDEO: Hrvaško obalo zajelo hudo neurje, ob grmenju in silovitem nalivu zapihal močan veter. Trije turisti poškodovani

S.R.
2. 8. 2019, 20.13
Posodobljeno: 3. 8. 2019, 11.20
Deli članek:

Nad Istro se je zvečer razbesnelo neurje z močnim vetrom in nalivi, območje Splita in srednje Dalmacije pa so nevihte prizadele v noči na danes.

Neurje.si
Dež in močan veter v Rovinju.

Meteorologi so napovedovali, da bo jug Slovenije zvečer zajelo nevihtno dogajanje, in prav so imeli. Slovensko obalo so zajele nevihte z nalivi, ki so se nato z zahoda razširile čez večji del države, razmere pa so bile še precej hujše nekoliko južneje. Nad Istro se je ob približno 19. uri razbesnelo hudo neurje, ki so ga spremljali orkanski veter, grmenje, obilno deževje in visoki valovi. 

Hude nevihte so se razbesnele vzdolž celotne istrske obale, do 19.30 ure pa so zajele že celoten polotok. Iz Pule so poročali o poplavljenih ulicah in sunkih vetra do 90 kilometrov na uro, o hudi nevihti z močnim vetrom so poročali tudi iz Rovinja in Poreča. Sobota naj bi bila v Istri pretežno jasna, a so popoldne znova možne lokalne nevihte z nalivi.

Podobno tudi v Dalmaciji

Močan veter, ki je dosegal tudi do 119 kilometrov na uro, je območje Dalmacije prizadel med 22. uro in polnočjo. Nacionalni urad za iskanje in reševanje na morju je sprejel okoli 130 prijav o nasedlih plovilih. Močan veter je v Splitu lomil drevesa. Ta so pristala na cestah, pa tudi na parkiranih vozilih. Ponekod so se zrušili tudi električni drogovi, odkrivalo je strehe. Na območju Trogirja je občasno zmanjkovalo električne energije.

Kot poroča Index.hr, so se, ko je v kampu v Samoboru strela udarila v plinsko jeklenko, poškodovali trije nemški turisti. Ena od oseb ima težje poškodbe, vsi pa so izven življenjske nevarnosti.