Huda ura

FOTO: Litijo zasula toča, na planinskem domu odtrgalo streho, v Laškem v hišo udarila strela

S.R.
2. 8. 2019, 16.07
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 19.32
Deli članek:

Državo je z zahoda zajelo deževje, nepredvidljive razmere, ki jih je napovedovala Agencija RS za okolje (Arso), pa so najbolj zaznamovale osrednjo Slovenijo.

Planinski Dom Janče
Na planinskem domu Janče je odtrgalo streho.

Agencija Arso je za danes izdala oranžno opozorilo, izrazitejši val neviht pa je nas je dosegel že opoldne. Neurje, ki je svojo moč pokazalo v prestolnici, je potovalo v smeri Zasavja, Dolenjske in Posavja ter naprej na Hrvaško. Svoj pečat je pustilo predvsem v Zasavju, o nevšečnostih pa poročajo tudi z Dolenjske.

Na planinskem domu Janče je denimo odtrgalo streho, v kraju Gabrovka pri Litiji pa je klestila toča. Na Rožniku v Laškem je po poročanju uprave za zaščito in reševanje malo po 13. uri v hišo udarila strela. Prostore so s termo kamero pregledali gasilci PGD Laško, vzdrževalca Elektro Celje pa sta odklopila elektriko do odprave napak na električni napeljavi. Zgorela je doza elektro napeljave v garaži, uničena pa je tudi elektro napeljava v hiši. Hkrati je poškodovan omet. Zaradi udara strele zagorelo tudi ostrešje hiše v Novem mestu. Strela je udarila tudi v hišo udarila v Gomilskem v občini Braslovče.

Uprava za zaščito in reševanje
Območja, kjer so morali posredovati gasilci, so označena z zeleno.

Nevihta se je znesla tudi nad Škocjanom, kjer je podrtih več dreves, na cestišče pa je naneslo zemljo. Posredovali gasilci PGD Škocjan, ki so iz treh objektov izčrpali meteorno vodo in očistili prostore. Istočasno se je zaradi neurja podrlo več dreves v Žužemberku. O neurju poročajo tudi iz Šetruperta, kjer so morali gasilci PGD Šentrupert s folijo prekriti eno ostrešje poslovnega prostora. Na teren so morali tudi gasilci Centra za zaščito in reševanje Domžale in PGD Ihan, saj se je na Brdu pri Ihanu na cestišče podrlo drevo.

V večernih urah je nevihtno dogajanje zajelo slovensko obalo, v naslednjih urah pa krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo možna predvsem v južni Sloveniji. Na Obali piha močan veter zahodnih in severnih smeri. V drugi polovici noči bodo padavine ponehale, od zahoda se bo jasnilo.

Arso
Verjetnost pojavljanja toče od 19.20 uri.