Vihra rdeča zastava

Pozor, fekalno onesnaženje na slovenski obali, na teh mestih odsvetujejo kopanje

S.R./STA
2. 8. 2019, 15.42
Posodobljeno: 2. 8. 2019, 17.03
Deli članek:

Zaradi zaznanega fekalnega onesnaženja Agencija RS za okolje (Arso) in Nacionalni institut za javno zdravje do nadaljnjega odsvetujeta kopanje v morju na kopališču v Žusterni pri Kopru in na mandraču Molet, so danes sporočili z Arsa. Koprski zavod za šport bo v vmesnem času kopalcem omogočil brezplačno uporabo bazena.

Profimedia
Piranski zaliv (fotografija je simbolična).

Na Arsu so sprva odsvetovali kopanje na širšem območju med kopališčem Žusterna in kopalnim območjem Žusterna - Avtokamp Jadranka, a so v dopolnjenem sporočilu za javnost kopanje v morju odsvetovali le za ožje območje kopališča Žusterna in Moleta. Arso je sicer že pozval komunalno podjetje Marjetica Koper, da preveri stanje kanalizacijskega sistema v zaledju kopalne vode in odpravi vir onesnaženja. V prihodnjih dneh pa bo Arso dnevno spremljal stanje kopalnih voda na obeh lokacijah.

Z Mestne občine Koper so naknadno sporočili, da so bili v jutranjih urah obveščeni, da so se v hudournik v Žusterni, ki se izteka v morje, izlile odpadne vode iz bližnje fekalne kanalizacije. Šlo je sicer za zelo majhne količine fekalne vode, a je občinski javni zavod za šport kljub temu na kopališču takoj izobesil rdečo zastavo.

Zamašitev

Stanje na terenu so si dopoldne ogledali predstavniki občine, občinskega zavoda za šport, koprske enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Marjetice Koper ter ugotovili, da je šlo za manjši izpust fekalnih voda, ki se je zgodil v okviru čiščenja zamašenega kanalizacijskega jaška v neposredni bližini hudournika. Vzrok za zamašitev je bil večji tekstilni predmet, ki so ga uporabniki odvrgli v kanalizacijski sistem. 

Naslednje tri dni bo Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano v Kopru na treh lokacijah po navodilu Arsa izvajal analize kakovosti kopalne vode, in sicer neposredno na izlivu, na kopališču v Žusterni, točneje ob otroškem bazenu, in na Moletu. V tem času bo na kopališču visela rdeča zastava, koprski zavod za šport pa bo kopalcem omogočil brezplačno uporabo bazena. 

Ob tem na mestni občini pozivajo občane, naj v kanalizacijski sistem ne mečejo predmetov, ki tja ne sodijo.