Izpad medu

Deževno leto katastrofalno za slovenske čebelarje

B.K.
22. 7. 2019, 09.28
Posodobljeno: 22. 7. 2019, 09.30
Deli članek:

Vlaga in dež nista zagodla le vrtičkarjem in sadjarjem pač pa tudi čebelarjem. Ti so bili letos ob polovico letine.

Profimedia
Slovenski čebelarji navadno zadostijo približno polovici domače porabe. Letos bo slovenskega medu za vsaj polovico manj.

Izpad pridelanega medu v Sloveniji bo po najnovejši oceni več kot 60-odstoten, poroča multimedijski center RTVSLO (MMC).

Da bo letošnja 'bera' slaba so čebelarji opozorili že maja, ko so zaradi nizkih jutranjih temperatur, oblačnosti in vlage, ponekod morali čebele celo hraniti.

Na čebelarski zvezi pojasnjujejo, da so predvsem problematične hitre vremenske razmere in močna neurja z veliko dežja, vetra in toče. Letošnjega izpada ne bo več mogoče nadomestiti, čebelarji pa ponekod še računajo na pomoč zadnje, hojeve paše. Ob tem na čebelarski zvezi opozarjajo, da "četudi ta odlično zamedi, ne more popraviti letošnje sezone," še poroča MMC.

Čebelarjem bi utegnilo na pomoč sicer priskočiti Ministrstvo a kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrica Aleksandra Pivec je pomoč za ublažitev posledic slabe sezone obljubila že maja, a konkretni koraki bodo znani šele po koncu sezone, ko bo jasno, kakšen je bil izpad. Čebelarska zveza je medtem pristojnim dala predlog za znišanje DDV-ja in za povračilo dela trošarin za energente in prevoz čebel. Kakšen bo rezultat še ni jasno, so se pa pogovori zaenkrat zataknili na finančnem ministrstvu, še poroča portal MMC.