Na množičnih protivladnih protestih je znova prišlo do nasilja med policijo in demonstranti, nasilje pa se je nadaljevalo tudi po protestih, ko so demonstrante na poti domov presenetile skupine nasilnih moških. Na posnetkih, ki so zaokrožili po spletu, je videti, kako moški v belih majicah z različnimi palicami pretepajo protestnike in novinarje na postaji Yuen Long in na vlakih.

Številni so bili kritični do počasnega odziva policije, ki je potrebovala več kot eno uro, da je prišla na prizorišče in ni aretirala nasilnih moških, ki so bili še vedno v bližini postaje.

Zaenkrat še ni jasno, kdo so bili pretepači, niti kako so se organizirali. Po incidentu so videli nekaj moških, ki so se s postaje odpeljali v avtomobilih z registrskimi tablicami s celinske Kitajske. Med drugim so se pojavili sumi, da bi lahko bili moški člani kitajske mafije oz. triade.

Zaradi poškodb so v bolnišnice sprejeli najmanj 45 ljudi, najmanj ena oseba je v kritičnem stanju, pet pa jih je huje poškodovanih.

Skoraj pol milijona za umik spornega predloga zakona

Na ulicah Hongkonga se je v nedeljo po navedbah organizatorjev zbralo okoli 430.000 ljudi, ki so protestirali proti vladi. Na protestnem shodu so zahtevali umik predloga zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski ter neodvisno preiskavo domnevnega policijskega nasilja na preteklih demonstracijah.

Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, prišlo pa je tudi do nekaj nasilnih soočenj protestnikov in policije. Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam je začasno ustavila postopek sprejemanja tega zakona, manj pa je bilo narejenega glede ostalih zahtev protestnikov, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine.