Včeraj je bilo v negativnem smislu najbolj pestro na Kočevskem. Pozno popoldne se je razbesnela t.i. supercelična nevihta. Svoj pohod je začela na Brezovici pri Ljubljani in na svoji poti do Kočevja nasula točo. Bralci in bralke s fotografijami dokazujejo, da je bila v velikosti žogic za namizni tenis.

Okoli 18. ure je dosegla Kočevje, kjer je veter ruval drevesa in odkrival strehe, voda pa je zalivala kleti. Kot so zapisali na kočevski občini, je lomilo veje, podiralo drevesa, odkrivalo strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij. Po zadnjih podatkih je bilo poškodovanih in prijavljenih okoli 50 lokacij v Kočevju in okolici.

V občini Ribnica je voda nepovabljena vdrla v deset kleti, v Velikih Laščah je padlo več dreves, v občini Dobrova - Polhov Gradec pa je veter odkril streho. Nazaj na začetek nevihte. V naseljih Kamnik pod Krimom, Rakitna, Preserje, Brezovica pri Ljubljani ter Notranje Gorice je veter odkrival strehe, lomil veje, voda pa je zalila tudi nekaj hiš, so zapisali na straneh Uprave za zaščito in reševanje.

Gasilci so imeli povsod ogromno dela.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc bo dopoldne obiskal občino Kočevje, kjer se bo glede ponedeljkovega neurja sestal s podžupanom Romanom Hrovatom, poveljnikom Civilne zaščite RS Srečkom Šestanom, občinsko civilno zaščito in gasilci ter si ogledal škodo.

Nevihte možne na jugu

In kako bo danes? Kakšna močnejša nevihta lahko danes nastane predvsem na jugu in jugozahodu države, krajevna neurja pa so možna južno od naših krajev, vzdolž hrvaške obale, so zapisali ljubiteljski vremenoslovci vse bolj priljubljenega vremenskega portala Neurje.si.