Delegaciji venezuelske vlade in opozicije sta v ponedeljek prispeli v Barbados, kjer sta začeli nov krog pogajanj za rešitev hude politične krize, v kateri je ta južnoameriška država od januarja, ko se je predsednik parlamenta Juan Guaido razglasil za začasnega predsednika države. "Sem zelo optimističen. Danes so imeli peturni sestanek in menim, da lahko korak za korakom, s strateškim potrpljenjem, najdemo pot do miru,"je v pogovoru za javno televizijo VTV dejalNicolas Maduro.

Guaidoja za začasnega predsednika priznavajo ZDA in več kot 50 drugih držav, a se Maduro, ki ima med drugim podporo Rusije, Kitajske in Kube, oklepa oblasti. Prejšnji krog pogajanj med Madurovo vlado in opozicijo, ki je potekal na Norveškem, se je končal brez preboja. 

"Brez ameriškega intervencionizma"

Maduro je v ponedeljek dejal, da delegaciji razpravljata o načrtu v šestih točkah "s celotno državo v mislih". "Če delate z dobrimi nameni in če ne bo ameriškega intervencionizma, sem prepričan, da bomo dosegli dogovor," je dejal Maduro, ki ZDA očita podpihovanje krize. 

Novi panamski predsednik Laurentino Cortizo je medtem predlagal posredovanje svoje države med venezuelsko vlado in opozicijo za "izpogajano in demokratično" rešitev krize v Venezueli. Cortizo, ki je položaj prevzel 1. julija, je tudi zavrnil idejo, da bi venezuelsko krizo reševali z vojaškim posredovanjem iz tujine. "Menim, da rešitev v Venezueli ne more biti vojaška," je poudaril. "Zdaj je pravi trenutek, da dosežejo celovito, izpogajano in demokratično rešitev," je dodal. 

Panamski predsednik se je s tem odzval na Guaidojeve napovedi, da bo parlament, ki je edina venezuelska institucija v rokah opozicije, kmalu potrdil vrnitev Venezuele v medameriško pogodbo o vzajemni pomoči (Tiar). Gre za regionalni obrambni sporazum, ki nudi pravno podlago za posredovanje iz tujine. 

ZDA, ki navijajo za odhod Madura, so večkrat omenile možnost vojaškega posredovanje v Venezueli. Panamski predsednik je opozoril, da bi takšno vojaško posredovanje terjalo številne žrtve in bi bilo dolgotrajno.