Raziskava

Maščoba na nogah je boljša kot maščoba okoli pasu

A.S.
7. 7. 2019, 07.36
Posodobljeno: 7. 7. 2019, 07.36
Deli članek:

Starejše ženske s hruškasto obliko telesa imajo precej manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni, v primerjavi s tistimi, ki imajo več maščobe v trebušnem delu, je pokazala ameriška raziskava.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Raziskovalci so 18 let spremljali 2.600 žensk z zdravo težo tj. z indeksom telesne mase med 18 in 25. “Ženske vključene v raziskavo so posameznice z zdravo težo. Ravno zato ne smemo zanemariti glavnega sporočila naše študije: oblika telesa je pomembna, ne glede na težo,” je povedal profesor Qibin Qi z Albert Einstein medicinske fakultete v New Yorku.

Študija je namreč pokazala, da imajo starejše ženske v obdobju postmenopavze s hruškasto postavo manjše tveganje za razvoj srčnih bolezni kot tiste, ki imajo več maščevja v predelu trebuha. Drobovna tolšča je zagotovo dejavnik, ki poveča tveganje za presnovna bolezenska stanja kot je npr. sladkorna bolezen tipa 2.

Maščoba na na nogah pa ne povzroča težav drugje v telesu. Vsem posameznicam z odvečno drobovno tolščo raziskovalci svetujejo ustrezne diete in telesne aktivnosti, da bi zmanjšale tveganje za bolezni srca in ožilja.