Pločevinaste kolone vozil

Vozniki, pozor: naval tujcev bi lahko povzročil prometni kolaps

P.K.
6. 7. 2019, 19.16
Deli članek:

Proti morju se zadnjih nekaj vikendov že vijejo dolge pločevinaste kolone vozil. Da bi se jim lahko izognili, preverite prometni koledarček, ki vas bo opozoril na prometno najbolj obremenjene termine.

Bobo
Fotografija je arhivska

Najbolj problematični so, če govorimo o primorski avtocesti A1, ki iz notranjosti države vodi proti Primorski, petkovi popoldnevi in sobote, ob nedeljskih popoldnevih in večerih pa se promet zgosti v obratni smeri.

Po vzoru minulih let so možni celo poletni prometni infarkti, ki nas lahko v jeklene konjičke na razgretem asfaltu priklenejo tudi za več ur. Voda in morda kakšen prigrizek, predvsem pa poln rezervoar goriva je zato nekaj, kar si moramo zagotoviti, ko se v tem času kam odpravljamo. Pametno je spremljati tudi razmere na cestah prek spletne strani Prometno-informacijskega centra (PIC).

Naj na podlagi informacij, ki smo jih pridobili pri PIC, opozorimo najprej na nekaj datumov, ki si jih velja zapomniti. Ti predstavljajo začetek počitnic v nekaterih sosednjih državah in širše, ali praznike, kar pomeni, da bodo takrat ceste pri nas zelo obremenjene, saj bodo te datume mnogi iz držav, ki jih bomo omenjali, izkoristili za pot na morje.

OD DANES NAPREJ

Danes imajo praznik Čehi, začenjajo pa se tudi šolske počitnice v nekaterih predelih Avstrije, Nizozemske in Švice, tako da je ves dan pričakovati večji pretok prometa iz teh smeri proti turističnim krajem, različnim predelom hrvaške obale, od Istre do Dalmacije, ki pa jih potniki dosežejo prek različnih avtocestnih povezav. Jutri je pričakovati povečano gostoto prometa v obratnih smereh; iz obmorskih letovišč proti notranjosti države in dalje.

Modro si je zapomniti tudi 13. julij, ko se v nekaterih delih Nemčije, Češke in Nizozemske začenjajo šolske počitnice. Naše avtoceste bodo zaradi tega še bolj obremenjene. Prek Avstrije bodo namreč vozniki iz teh dežel obremenili tudi naše avtoceste. Omenimo še 20. julij, ko se šola konča v delu Nizozemske, zato se bodo ljudje začeli množičneje odpravljati na Hrvaško. 27. julija pa se počitnice začnejo v delu Nemčije, tako da bodo iz te države množičneje prečkali našo deželo, da dosežejo svoj cilj na Hrvaškem.

DOLENJSKA IN ŠTAJERSKA

Da bi znali bolje predvideti prometne razmere tega vikenda in naslednjih dni, je treba upoštevati tudi, kje bodo potekala cestna dela. Dars sporoča, da bo na dolenjski avtocesti med Bičem in Trebnjim, v obe smeri, promet urejen z menjavanjem prometnih pasov. »Možni so zastoji. Poteka namreč vzpostavitev tretje faze del na tem odseku. Zaradi delnega zoženja prehitevalnih pasov bo hitrost v območju zapor omejena na 60 kilometrov na uro.«

Na štajerski avtocesti je zaradi sanacije voziščnih betonskih plošč v predoru Pletovarje naslednje dni načrtovana popolna zapora med Celjem in Slovenskimi Konjicami proti Mariboru, in sicer predvidoma od polnoči v noči na nedeljo do nedelje do 12. ure. Pozor še na uvoz Lukovica proti Ljubljani. Ta bo zaprt zaradi odstranjevanja cestninske postaje (CP).

CP odstranjujejo tudi med Vranskim in Šentrupertom; tudi cestišče bodo obnovili tam. Zaradi tega bo delovna zapora dolga približno štiri kilometre. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma v drugi polovici julija letos. Odstranjujejo tudi CP Tepanje, tako da tam promet v obe smeri poteka po enem pasu. »Pričakujemo zastoje,« je povedal Dars.

PRIMORSKA AVTOCESTA

Predvidoma v ponedeljek, 8. julija, bo zaprt uvozni krak iz krožišča Kozina na avtocesto proti Ljubljani. Obvoz bo urejen po vzporedni regionalni cesti do priključka Divača, kjer bo možen uvoz na avtocesto. Tam potekajo dela v okviru rekonstrukcije vozišča na širšem območju platoja nekdanje cestninske postaje Videž. Zapora bo tam predvidoma do konca julija oziroma do zaključka del.

Na primorski avtocesti bo zaprt tudi izvoz Kozina proti Ljubljani. Obvoz bomo vozniki lahko opravili prek priključka Kastelec. Zgostitve prometa je pričakovati tudi pred priključkom Kozina, kjer promet proti Kopru poteka po dveh zoženih pasovih. Zaprt je prav tako uvozni krak priključka Slavček, z glavne ceste na hitro cesto v smeri Izole. Zaporo so postavili zaradi povečanja prepustnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone. Zapora kraka bo trajala predvidoma do 30. septembra.