Vrhunec vročinskega vala

Na dveh merilnih mestih že padla rekorda, zelo toplo jutro nakazuje nove

G.G.
27. 6. 2019, 08.19
Posodobljeno: 27. 6. 2019, 12.36
Deli članek:

V Sloveniji bo danes zelo zelo vroče. Že včeraj pa sta na dveh merilnih mestih padla vročinska rekorda za junij.

Profimedia
Tako se se dekleta včeraj hladila na Dunaju.

V sredo popoldne so na Kredarici namerili 17,9 stopinj Celzija, na Letališču Portorož pa 35,6 stopinje Celzija. Ker bo po napovedih vremenoslovcev danes najhujša pripeka, kar nakazuje že jutro, gre pričakovati še nekaj rekordnih vrednosti za junij. Ob 8. uri je bilo v Mariboru, Velenju, Novi Gorici in Murski Soboti že 26 stopinj, v Ljubljani pa 24.  

Ob 12. uri je bilo najbolj vroče v Novi Gorici. Živo srebro v termometrih se je povzpelo že do številke 36.

Včeraj so bili doseženi tudi novi junijski vročinski rekordi v Nemčiji, na Poljskem in na Češkem. Čast je v Nemčiji pripadla mestu Coschen v zvezni deželi Brandenburg – 38,6, na Poljskem mestu Radzyn – 38,2, na Češkem pa je bilo 38,9 stopinje v Doksanyu.

Medtem ko bo po Franciji, Italiji in Španiji (na severovzhodu naj bi temperature segle do peklenskih 45 stopinj) ter delih srednje Evrope v naslednjih dneh še vedno ekstremno vroče, pa bo naše kraje ponoči oplazila hladna fronta in prinesla nekaj svežega zraka, tako v petek in soboto v notranjosti države temperature predvidoma ne bodo dosegle 30 stopinj Celzija. Vročina se bo do konca tedna nadaljevala na Primorskem, kjer je razglašena tudi velika požarna ogroženost naravnega okolja.