Izvedba

Merklova podvomila v uspeh koncepta spitzenkandidata

J.P./STA
26. 6. 2019, 21.44
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Berlinu sicer izrazila podporo konceptu, da bi moral spitzenkadidat stranke prevzeti položaj predsednika Evropske komisije, a je ob tem priznala, da ne ve, ali bo to v Evropskem svetu tudi možno izvesti.

Profimedia
Angela Merkel

Iskanje dogovora med voditelji držav članic o najvišjih položaj Evropske unije je bolj kompleksno kot pred petimi leti, je ocenila kanclerka na seji zveznega parlamenta. "Želim si, da se to zgodi ob upoštevanju koncepta spitzenkandidatov. Če bo to v Evropskem svetu uspelo, pa vam ne morem povedati," je dodala.

Model spitzenkandidata se ne sme ignorirati, a hkrati mora biti Evropa sposobna delovati, je še povedala.

Merklova je danes v parlamentu dodala, da si želi do izvolitve predsednika Evropskega parlamenta oblikovati skupen sveženj kandidatov za vodilne evropske položaje. Novega predsednika Evropskega parlamenta bodo volili predvidoma 2. ali 3. julija.

Voditelji EU se bodo v nedeljo ponovno sestali na vrhu, na katerem se nameravajo dogovoriti o razdelitvi vodilnih mest v EU. Na zadnjem vrhu jim namreč ni uspelo skleniti nobenega dogovora. Nobeden od kandidatov treh glavnih evropskih političnih družin za predsedniški položaj v Evropski komisiji, ki je ključen del kadrovske sestavljanke, namreč nima potrebne večine.